Vrijdag 12 juni: Dit is vandaag belangrijk

PostNL is bereid zelfstandige pakketbezorgers een contractaanbod te doen, het bokito-quotum in het bedrijfsleven en de muze: dat is toch gewoon een lustobject? Geen betere manier om deze tropische vrijdag te beginnen dan met een paar mooie verhalen.

Just Fontein
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep...

...kondigde PostNL aan bereid te zijn zelfstandige pakketbezorgers een aanbod te doen om in dienst te treden bij het bedrijf.

...verloor het Nederlandse vrouwenelftal op het WK in Canada kansloos tegen een technisch begaafd China: 1-0.

...werd duidelijk dat Griekse asielsysteem de migrantenstroom niet langer verwerken. Asiel aanvragen is er bijna onmogelijk nu het aantal migranten dat de Griekse kust bereikt, is verzesvoudigd ten opzichte van de eerste maanden van vorig jaar.

...trokken de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks gezamenlijk het initiatief naar zich toe om de loonregels voor jongeren tot 23 gelijk te trekken met die van volwassenen

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

12:00
Laatste dag van de Fyra-verhoren. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) sluit de rij getuigen die de parlementaire enquêtecommissie Fyra verhoort. Mansveld was verantwoordelijk voor het spoor toen de Fyra in december 2012 na vijf jaar vertraging eindelijk ging rijden tussen Amsterdam en Brussel.

15:30

Het eerste optreden op Pinkpop 2015 (hierbij ook een playlist) wordt verzorgd door Jick Munro & The Amazing Laserbeams. Wie? Muziekblog 3voor12 legt het uit: 'De mantel der liefde is traditioneel voor de winnaar van Bandwedstrijd Nu Of Nooit, die het festival mag openen.'

18:00
Openingsceremonie van de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan. Maar wat zijn die Europese Spelen eigenlijk?

20:45
Nog meer sport. En deze kennen we wel: voetbal. Een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Letland. Guus Hiddink is, ondanks alle tegenvallende resultaten, in ieder geval optimistisch.

Reconstructie

Wat weten we al over het Fyra-debacle en op welke vragen moet de enquêtecommissie nog antwoord geven? Lees het in deze reconstructie.

Must-reads

Salvador Dalí zei ooit in een interview dat talent en creatieve potentie te vinden zijn in de ballen. Geen ballen betekent geen creativiteit, of nou ja, voortplanting, daar vond Dalí vrouwen wel geschikt voor. Want laten we eerlijk zijn: de muze is gewoon een lustobject, zo bepleit Anna van Leeuwen. (+)

Een interview met PostNL-topman Yme Pasma. Na alle kritiek is PostNL toch bereid zelfstandige pakketbezorgers een vaste baan aan te bieden. Waarom? 'Misschien ook wel om te laten horen dat het altijd beter kan. We zitten niet in een ivoren toren.' (+)

Een reportage met de lugubere kop: 'Tussen de ratten in het Griekse detentiecentrum voor migranten' (+). Correspondent Sarah Venema bracht een bezoek aan een detentiecentrum in Amygdazela. 'Het detentiecentrum heeft alleen geld voor eten, maar zelfs dat is van slechte kwaliteit.'

De Muze is moe (1994) Beeld Marlene Dumas
De Muze is moe (1994)Beeld Marlene Dumas

Bij de koffieautomaat

Bent u bekend met het bokito-quotum? En nee, dat gaat niet over het maximaal aantal gorilla's per dierentuin. Het bokito-quotom: in de top van een bedrijf moeten minstens een aantal mensen zitten die kleiner zijn dan 1,80 meter, en een paar met een stem van 10 hertz boven het gemiddelde.

Geen grap hoor. Hiervoor pleit massapsycholoog Jaap van Ginneken. 'We denken weloverwogen te kiezen, maar we vallen voor lange mannen met een lage stem.' (+)

Oud-tophockeyster Minke Booij is overgestapt naar de andere kant: het voetbal. Als ambassadeur van de 'snelst groeiende sport ter wereld' probeert ze namens de KNVB zieltjes te winnen voor de sport. 'Ik ben geschrokken van de slachtofferrol.' (+)

Dracula (negen keer!), The Man With The Golden Gun, Saruman en metalzanger: de overleden Christopher Lee (93) was het allemaal. (+) Bekijk hieronder vijf hoogtepunten uit het oeuvre van de man.

Bokito Beeld anp
BokitoBeeld anp

Populair het afgelopen etmaal

- Angst regeert onder Marokkaanse vrouwen

- RTL gaat ervandoor met de vakantiesfeer van Smeets

- Europa wast Griekse premier nogmaals de oren

- Ambassades voorbereid op cartoonactie van Wilders

Iedere ochtend op uw mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden