Vrijbuiter van het wad zat altijd met een sjekkie achter het roer

De markante Texelaar stond bekend als schipper, jutter en natuurvorser. Hij ging net zo lief passagiers vervoeren als kokkels rapen en pieren steken.

Sil Boon was sinds de gouden medaille van windsurfer Dorian van Rijsselberghe misschien niet meer de bekendste Texelaar, maar hij bleef de meest eigenzinnige. De schipper van veerboot De Vriendschap kon zich maar moeilijk aanpassen aan regeltjes - of die nu van de regering, de plaatselijke overheid of Greenpeace kwamen. Hij vond zichzelf geen natuurfreak, maar iemand die deel uitmaakte van de natuur en dankzij zijn dyslexie niet de ballast van boekwijsheden had. Hij maakte probleemloos een koningsmaal van gans, makke eend, aangereden wulp en zelfgekweekte groente.


Boon overleed op 10 augustus op 54-jarige leeftijd. 'Aan weinig woorden genoeg, Sil ging liever vissen', zo werd vermeld. Vele duizenden bezoekers van de wadden hebben hem gekend als een mysterieuze schipper, iemand die wel degelijk praatte, maar in zijn eigen bijna literaire taal. Met zijn schip exploiteerde hij 27 jaar de veerdienst van Texel naar Vlieland.


Sil Boon stamde uit het geslacht van de Bonen die al vele generaties de bijnaam 'Boon-aparte' hebben op Texel. Op school was hij niet te houden. Hij sloop de klas uit en liep naar het wad waar hij in de prut wilde porren. Een blauwe maandag werd hij naar een technische school in Den Helder gEstuurd, maar dat hielp ook niet. Hij kon beter de buurman met de bollen helpen. In 1975 ontmoette hij de 24-jarige Janka van den Brink, een Amsterdamse die bij een discotheek achter de bar stond. Het was liefde op het eerste gezicht. De 17-jarige Sil kwam de volgende dag op de brommer bij haar aanrijden en trok bij haar in. Ze kochten een oude schuit die de naam De Vriendschap kreeg en begonnen een veerdienst tussen Texel en Vlieland.


In 1984 begon die na veel oponthoud: de natuurbeschermers wilden geen boten met mogelijk luidruchtige recreanten op die route hebben. Al snel was het ook over. Niet vanwege de natuurorganisaties, maar vanwege het ministerie van Defensie. Die had op de zandvlakte van de Vliehors een oefenterrein en wilde geen pottenkijkers. Nadat een Amerikaanse Phantom per ongeluk op zeventig meter van De Vriendschap een oefenbom had afgeworpen en de passagiers van schrik onder de banken kropen, was het afgelopen.


Twee jaar later kon Boon opnieuw beginnen nadat hij een mobilofooninstallatie had gekocht waarmee hij in contact stond met de luchtmacht. De Vriendschap werd eind jaren tachtig een bekende hippieboot voor oudere jongeren met Indiase bloesjes. Sil zat altijd onverstoorbaar met zijn juttertje en sjekkie achter het roer.


Hij timmerde boven het witste strand van Nederland bij De Cocksdorp steigers van gejutte palen. Die zouden in duizenden bruidsreportages en ook in lifestylebladen als Avenue en National Geographic figureren. Graag plaatsten ze daar de fotogenieke Sil Boon bij met zijn verweerde gezicht en lange manen.


Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden