Vrij Nederland komt met mooi serieovericht, maar werkt zich in de nesten met de cijfers

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: door cijfers aan driehonderd series uit te delen, werkt Vrij Nederland zichzelf in de nesten.

Op de recensies en vooral de beoordelingen in cijfers valt het een en ander aan te merken, maar pas nadat is vastgesteld dat de seriegids van Vrij Nederland (euro 7,95, vanaf vandaag in de winkel) een schot in de roos is. Het werd tijd. Zo'n uitgebreid overzicht van tv-series bestond nog niet.

In de gids wordt het format van de succesvolle jaarlijkse thrillergids van VN gekopieerd. Een handvol verhalen, bijvoorbeeld over Narcos, omringen het recensie-ABC, een overzicht van driehonderd series.

Redacteur Jeroen Vullings stelde de inhoud samen en nam ook het inleidende verhaal voor zijn rekening. 'Elke dag verschijnen nieuwe series, de meeste beroerd.' Volgens Vullings maken we de pionierstijd mee van een nog jonge kunstvorm. Dat kan kloppen. Aan de andere kant: de Amerikaanse politieserie Hill Street Blues (een 9 volgens VN) verscheen al in 1981 en was in veel opzichten vernieuwend.

Vullings (1962) kent zijn klassiekers. In het klassement van de beste Nederlandse series staat ridderserie Floris (9) uit 1967 op de eerste plaats - volkomen terecht natuurlijk, maar hier is objectiviteit geen maatstaf. Ook zal niet iedereen het waarderen dat veelgeprezen Nederlandse series als Oud Geld en Pleidooi niet worden genoemd en gerecenseerd, en bijvoorbeeld De fractie (4), Medisch Centrum West (7) en Q & Q (7) wel.

Met de cijfers werkt Vrij Nederland zichzelf in de nesten. Alle series krijgen één cijfer. Zo wordt genegeerd dat de kwaliteit per seizoen in hoge mate kan verschillen, iets wat iedere seriekijker (Homeland seizoen 1 versus seizoen 4!) zal beamen. Alleen South Park krijgt twee beoordelingen, een 8 voor de eerste 13 seizoenen en een 5 voor seizoen 14-23.

De juryleden van VN tonen hun welwillendheid. Hun cijfers zijn aan de hoge kant. Het regent negens en tienen. Voor 'iconische, sublieme series' wordt een kunstgreep toegepast. Game of Thrones, Curb Your Enthusiasm, Narcos, The Sopranos, Twin Peaks en The West Wing krijgen een 11. Dat is wat flauw. Van alle 300 beoordelingen een punt aftrekken en VN was er ook geweest.

Het is bekend: wie voor een krant of tijdschrift cijfers, ballen of sterren geeft, doet het nooit goed. Maar hier worden protesten al te opzichtig uitgelokt; bijvoorbeeld tegen de 7 voor Lilyhammer. Of de schamele 8 voor Band of Brothers. Of, nog erger, Mad Men.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden