Vriezema's laatste strohalm

De proloog van de EK, komend weekeinde in Boekarest, had maandag al plaats in Utrecht, waar judoka Danie Vriezema voor de rechtbank eiste dat zij alsnog wordt opgenomen in de ploeg die morgen naar de Roemeense hoofdstad vertrekt....

Van onze verslaggever

De bondscoaches van de Judo Bond Nederland (JBN), Chris de Korte, Marjolein van Unen en Cor van der Geest, gaven vorige maand, na een laatste trainingsstage in Brazilide voorkeur aan de concurrente van Vriezema in de klasse tot 63 kilo. Elisabeth Willeboordse is in hun ogen een grotere kanshebster voor een hoge klassering bij de EK. Per land mag in dat evenement, net als bij WK en Spelen, in elke klasse slechts judoka uitkomen.

Vriezema (27) en haar coach Theo Meijer waren boos over dat besluit. Volgens hen luidde de afspraak dat geselecteerd zou worden op basis van de Europese ranglijst. Daarop staat Vriezema hoger dan Willeboordse.

Volgens de bondscoaches vormt die ranglijst echter niet het enige selectiecriterium. Vriezema, in Braziliog kampend met de naweevan een ribbreuk, is, zeggen zij, minder in vorm dan Willeboordse. De laatste vecht op de tatami bovendien 'verrassender en explosiever' dan Vriezema, aldus Van Unen.

Het ging maandag in het kort geding tussen Vriezema en de JBN om uitzending naar de EK, maar eigenlijk draaide het om Athene. Voor Vriezema, maar ook voor Willeboordse (en veel andere judoka's), vormt het toernooi in Boekarest de laatste kans voldoende punten te scoren voor een olympische slectie.

Het is de laatste strohalm voor beide judoka's. Vriezema moet minimaal brons veroveren voor olympische kwalificatie. Voor Willeboordse, iets lager op de ranking, voldoet alleen een finaleplaats.De Europese titel is meteen goed voor kwalificatie. Het wordt, wie er zaterdag ook op de tatami staat, een 'hell of a job', aldus Van der Geest.

De advocaten van beide partijen mochten aan rechtbankpresident H. J. Schepen uitleggen wat Atoernooien zijn en hoe die Europese ranking precies werkt. Dat laatste bleek ingewikkeld. Soms waren beide raadslieden zelf even de draad kwijt, maar dan was er altijd nog Van der Geest die vanuit de zaal een en ander kon verduidelijken.

Schepen toonde zich verbaasd dat beide Nederlandse judoka's uit de klasse tot 63 kilo nooit tegen elkaar gejudood hadden. Hij suggereerde dat 'net als bij het schaatsen' een soort fight-off wellicht uitsluitsel zou brengen. De judo-experts in de zaal, en er zaten er velen, konden hem al snel van dat standpunt afbrengen. Met de EK vlak voor de deur was dat geen optie, klonk het.

Schepen maakt vanochtend bekend welke judoka woensdag meemag naar Boekarest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden