Vriestijd

Het gaat erom hoe oud je kunt spelen, niet hoe oud je bent. Vindt de vakbond. Het echte probleem is een tekort aan rollen voor 40-plusvrouwen.

In de openingsscène van In Time stapt Justin Timberlake een klein appartementje in. Hij kust de beeldschone jonge vrouw (Olivia Wilde) die daar al is. Hoe is de verhouding? Vrouw? Vriendin? Zus?

'Gefeliciteerd mam,' zegt hij dan, 'met je 50ste verjaardag.'

In de sciencefictionfilm In Time stopt het fysieke ouderdomsproces bij 25 jaar. Daarmee wil regisseur Andrew Niccol die maatschappij natuurlijk iets vervreemdends geven. Maar het is veel beangstigender hoe snel je als kijker eraan gewend raakt dat werkelijk alle personages - en ze worden wel 105 in de film - eruit zien alsof ze net zijn afgestudeerd.

Dat komt omdat het 'bevriezen' van personages zo rond hun 25ste levensjaar in Hollywoodfilms doodnormaal is. Ons beeld van vooral oudere vrouwen is erdoor volledig gekanteld: toen de één jaar oudere Angelina Jolie de moeder speelde van Colin Farrell in Alexander, hoorde je daar niemand over.

Nou ja, niemand? Om de zoveel tijd komt Hollywoods absurde houding tegenover leeftijd weer in het nieuws. Vorige week nog spande een anonieme actrice een rechtszaak aan tegen website IMDb voor een miljoen dollar. De gerenommeerde site voor filmliefhebbers en -professionals had het gewaagd haar leeftijd te vermelden. Dat ze die hadden verkregen via haar creditcardgegevens, was niet haar voornaamste probleem. 'In de entertainmentindustrie regeert de jeugd', staat er in de aanklacht. 'Als men denkt dat je over the hill bent - met andere woorden: richting de 40 gaat - is het bijna onmogelijk voor een veelbelovende actrice, zoals de eiser, werk te krijgen.' Inmiddels hebben de vakbonden zich al achter de vrouw geschaard: zij bleken al jaren achter de schermen bij de site te lobbyen om die leeftijdsvermelding te laten schrappen. Het gaat erom hoe oud je kunt spelen, niet hoe oud je bent, stellen zij.

Waar, maar dat is natuurlijk niet het echte probleem. Waar oudere actrices - Kim Cattrall, Melanie Griffith, Daryl Hannah, Sharon Stone - al jaren over klagen, is dat er te weinig rollen voor 40-plus-vrouwen zijn. En als ze er zijn, gaan ze naar Helen Mirren, Judi Dench of - liever nog - een actrice die jaren jonger is. Rimpels, grijs haar - nog steeds komen daar maar weinig actrices mee weg.

Maar dat is niet het probleem van de anonieme actrice. Zij ziet er juist jonger uit dan de leeftijd die in haar paspoort staat. Haar claim lijkt daarom misschien wel een zoveelste manier om dit leeftijdsprobleem aan te kaarten, maar als zij - en ook de vakbonden! - dat had willen aanpakken, had ze met naam en toenaam geklaagd over de inderdaad idiote praktijk van jongere actrices die de toch al zeldzame vrouwen-boven-de-30-rollen voor haar neus wegkapen. Eigenlijk is ze net als de vele actrices die hun toevlucht zoeken tot botox en plastische chirurgie (hallo Meg Ryan!): ze wil de tijd bevriezen. Het is geen aanklacht tegen de industrie, maar een diepgeworteld verlangen erbij te horen. Al wint ze er maar een paar extra jaartjes mee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden