Vriendenboek voor jonggestorven talent

De goden halen de besten het eerst. Emile Henssen was getalenteerd, eigenzinnig, beminnelijk, erudiet en gedreven. En hij werd maar 48 jaar....

Een wat ouderwetse geleerde met een hoekige motoriek, die liever als freelancer leefde van zijn publicaties dan zich aan een universiteit te verbinden. Maar ook een man die zeer aanwezig was in het culturele leven, en in zijn eeuwig kreukelige regenjas op vernissages zelden ontbrak.

Zo beschrijven J. de Bruijn, Jean Pierre Rawie, E.H. Kossmann en Jean-Paul Franssens hem in hun meer persoonlijke bijdragen aan het liber amicorum voor E.W.A. Henssen, Een vreemde man, en die ons vreemd ontviel, dat uitgever Bas Lubberhuizen samenstelde (fl 65,-).

De overige 24 bijdragen zijn biografische artikelen over onderwerpen die Henssen na aan het hart lagen. Mooi is 'De dood en de professoren', waarin collega universitaire geschiedschrijving Willem Otterspeer het doodsbed beschrijft van twee beroemde professoren. De rouw om de medicus Herman Boerhaave (overleden in 1738) speelde zich geheel af in het publieke domein. De dood van de theoloog André Rivet, in 1651, was een intiem, en gewijd drama binnenshuis. Hij stierf, pas 31 jaar oud, na een martelend, door Otterspeer beeldend beschreven ziekbed, onder het stamelen van liefdesbetuigingen aan zijn Vertrooster.

Ook de biograaf van Wilhelmina leverde een bijdrage, 'Wilhelmina en Leiden'. Zelf studeerde zij, meisje uit de negentiende eeuw, niet aan de universiteit die de stichter van de dynastie, Willem van Oranje, had opgericht, maar zij onderhield een warme band met stad en geleerden. Dochter Juliana liep er wel college, van 1927 tot 1930, al legde ze geen examen af.

Ze had plezier in het studentenleven, schrijft Fasseur. Juliana sloot haar korte studie af met een erepromotie, waarbij Johan Huizinga als promotor optrad, Deze zou, volgens overlevering in de familie Huizinga, 'tegen prins Hendrik hebben gezegd dat de prinses zo intelligent was en zo goed met haar vrouwelijke jaargenoten overweg kon'. Daarop zou de prins hebben geantwoord: ' 'De Intelligenz heeft ze van haar moeder en dat goed met de Maisjes kunnen omgaan van mij!' '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.