Vrienden volbrengen verzoening

'Wat Adenauer en De Gaulle met hun omarming in de kathedraal van Reims in 1962 hebben ingezet, is door ons volbracht: de Frans-Duitse verzoening.'..

Bij de dood van de Franse oud-president Mitterrand in 1996 haalde Helmut Kohl zijn mooiste herinnering op: hoe hij als Duitse bondskanselier samen met de Franse president in de herfst van 1984 hand in hand had gestaan op het slagveld van Verdun. Daar hadden ruim 220 duizend Fransen en 500 duizend Duitsers het leven verloren.

Mitterrand roemde destijds in zijn rede de moed en het patriottisme van de Duitse soldaten, die volgens hem niet voor Hitler, maar hun vaderland hadden gestreden. Verzoenender kon niet.

Hun politieke hoogtepunt moest toen nog komen. Na de val van de Muur in 1989 toonden Kohl en Mitterrand aan grote staatslieden te zijn. De hereniging van Oost- en West-Duitsland riep oude angsten op over een ontembare grootmacht in Europa.

Beiden zagen in dat een verenigd Duitsland stevig in Europa moest worden vastgesnoerd - en dus kwamen zij de vorming van een Monetaire Unie overeen. Dat leidde tot het Verdrag van Maastricht in 1992 en tien jaar later tot de introductie van de euro.

Dat Mitterrand socialist was en Kohl christen-democraat, heeft voor hun samenwerking zeker geen nadelige gevolgen gehad. Dankzij hun vriendschap draaide de Frans-Duitse motor in hun jaren op de hoogste versnelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.