Vriendelijke ontvangst in lelijke punaisebouw

Het is altijd weer interessant te zien hoe een hotel zich op een foto van zijn beste kant weet te tonen....

Bas van Kleef

Zo weet hotel De Oude Schouw in het Friese Akkrum, een voormalig veerhuis, op zijn website goed verborgen te houden dat het nog steeds statige oorspronkelijke pand in de jaren zeventig een uitbreiding heeft ondergaan die is gedacht in onbeschrijflijk lelijke punaisebouw: witte platen van kunststof die op hun plaats worden gehouden met schroeven die zijn afgedekt met een soort drukknopen.

Is dit een asielzoekerscentrum? Een tbs-kliniek? Nee, in dit gedeelte zijn de zestien hotelkamers gevestigd. Nu kun je denken dat je, eenmaal binnen, de schok van de aanblik van het schreeuwend detonerende exterieur snel te boven bent, maar de verwerking van de schok vraagt nog even tijd.

De ontvangst aan de receptie is buitengewoon vriendelijk, de koffer wordt naar boven gedragen en in het kielzog van de ober naar de kamer lopend is er alle gelegenheid onder de indruk te raken van de verpletterende hoeveelheid bruin hout langs muren en trappen, van schoon metselwerk en ruw gepleisterde wanden. Kortom: van wat dertig jaar geleden modern was en ook toen al een bepaalde smaak eiste om waardering op te roepen.

In kamer 58 zet deze interieuropvatting zich voort. Donkerbruine schrootjes aan veel wanden, in verticale en diagonale patronen. Een donkerbruin bureaugedeelte, donkergroene balken tegen het plafond en manoustoeltjes die blijkbaar veel langer meegaan dan je in 1975 voor mogelijk hield.

Maar het went na enige tijd en er staat veel tegenover. Het raam biedt uitzicht op het Prinses Margrietkanaal en op de kruising van dit kanaal en het riviertje de Boarne ligt De Oude Schouw. Veel waterrijker en Frieser kan het niet. Langs het kanaal ligt een enorm terras, dat volgens het hotel het mooiste van Friesland is. Nu zijn dat beweringen die de aanvechting doen opkomen om dan eerst maar eens alle andere Friese terrassen langs te gaan, maar ver bezijden de waarheid kan het niet zijn.

Op een mooie zomerse dag is het moeilijk hier weg te komen. De aanbouw is uit het zicht, de kamer is vergeten. Zeer grote beroepsvaart komt voorbij, omstuwd door de hele catalogus van plezierschepen die Nederland rijk is en die voor een moment doet twijfelen aan het waarheidsgehalte van berichten over de haperende economie.

De keuken is uitstekend, de bediening jeugdig en enthousiast, de eetzaal ziet uit op het water, is op een bepaalde manier sfeervol en bevat een interessante culinaire bibliotheek.

Bij het afrekenen de volgende ochtend blijkt 2,75 euro in rekening te zijn gebracht voor een fles koud kraanwater, terwijl er toch niet kinderachtig wijn is gedronken bij het eten. Dat zijn dan van die krassen die een goede herinnering in de weg staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden