Vriendelijk, veilig, maar ook onzichtbaar - dit is de nieuwe FNV-voorman

Een aimabele, geestige bruggenbouwer, die als het moet resoluut kan zijn. Zo omschrijven mensen de nieuwe leider van 's lands grootste vakbond.

Han Busker. Beeld ANP
Han Busker.Beeld ANP

Het is vandaag niet de vraag óf Han Busker wordt gekozen tot voorzitter van de vakbond FNV, maar hoeveel steun hij eigenlijk geniet onder zijn achterban van 1,1 miljoen leden.

Busker (56), begonnen als opsporingsambtenaar van de Koninklijke Marechaussee in Amsterdam en op Schiphol, is geen onbekende in het Nederlandse polderlandschap. Sinds 2008 is hij voorzitter van de Nederlandse Politiebond. In 2012 speelde hij binnen de FNV een bemiddelende rol toen de grootste vakbond van het land uiteen dreigde te vallen door intern geruzie over de verhoging van de pensioenleeftijd.

Duidelijkheid

Een aimabele man die bereid is compromissen te sluiten. Betrouwbaar. Vooral op zoek naar het gemeenschappelijke, klinkt het zowel binnen als buiten de vakbeweging. 'Conflict is niet zijn eerste natuur.' Ook zijn humor wordt door iedereen geroemd.

Tegelijkertijd is Busker een man van duidelijkheid. En dat laat hij weten, ook als een compromis er een keer niet in zit. Daar weten ze bij de politie alles van. Met de andere vakbonden voerde Busker negen maanden actie met als resultaat een loonsverhoging van 6,5 procent (verdeeld over drie jaar) en een eenmalige uitkering van duizend euro. Die rol heeft de compromissenbouwer een bepaalde hardheid verschaft die past bij de - niet te verwaarlozen - radicale stroming binnen de FNV.

Busker treedt vandaag in de voetsporen van Ton Heerts, de man die door Busker zelf werd gevraagd de verdeelde FNV te gaan leiden. Ze hebben veel gemeen, maar noem Busker geen Heerts II, of Heerts light. Niet alleen is Busker minder autoritair, sommigen vinden hem zelfs absoluut geen politieman. 'Een zachtaardig mens, van wie je, als je verder niets van hem zou weten, eerder zou denken dat hij een baan heeft in de zorg.'

Han Busker is zoals verwacht gekozen tot de nieuwe voorzitter van vakbond FNV. De leden stemden bij een raadpleging in met zijn benoeming, die vrijdag werd bekrachtigd door het ledenparlement, het hoogste orgaan van de bond. Nog geen 10 procent van de 1,1 miljoen FNV-leden heeft uiteindelijk gestemd. Het resultaat daarvan doet Noord-Koreaans aan: ruim 90 procent van de uitgebrachte stemmen ging naar de enige kandidaat voor het voorzitterschap.

Busker is de opvolger van Ton Heerts, die afgelopen zomer opstapte. Busker zegt zich te zullen inzetten voor sociale zekerheid en echte banen. Ook roept hij de FNV-leden op zich bij de Tweede-Kamerverkiezingen volgende week niet te laten misleiden. ‘Partijen aan de rechterkant willen dat flex nog verder doorslaat, richten hun pijlen op het cao-bestel, willen geen vakantiegeld meer voor mensen in de bijstand, en willen verslechteringen van de pensioenen.’ Volgens hem is het belangrijk dat kiezers zich goed laten informeren.

Afkomst

Vooral zijn afkomst heeft Busker gemeen met zijn voorganger: ze komen uit dezelfde wereld, die van de veiligheid. Dat brengt voordelen met zich mee. Busker heeft geleerd te denken in gezagsverhoudingen en machtsstructuren. Dat kan hem helpen in het machtsspel dat in Den Haag wordt gespeeld. Hij spreekt de taal van de polder, maar ook de voor de vakbeweging zo broodnodige taal van de straat.

Wat zich bij Busker voorlopig wreekt, is de veilige keuze die de FNV heeft gemaakt. Vijf jaar geleden konden de leden nog kiezen uit twee kandidaten: Ton Heerts en Corrie van Brenk. Nu konden de FNV-leden alleen stemmen op een witte man van middelbare leeftijd. Er zijn FNV-bonden die hun leden daarom niet eens een stembiljet hebben toegestuurd. De FNV durfde geen nieuwe interne strijd aan tussen drie eigenwijze vicevoorzitters. Aldus kwam, zag en overwon de vriendelijke, veilige maar tot dusver ook onzichtbare Busker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden