Vriendelijk gezicht

Het buitenlands beleid verandert niet wezenlijk, maar de presentatie zal diplomatieker zijn.


Zeven Kamerleden van verschillend politiek pluimage maar allemaal met een diplomatieke achtergrond, tonen zich opgetogen over het nieuwe kabinet. De gedeelde stemming is dat Rutte 1 slecht was voor de internationale roep van Nederland. Zijn opvolger Rutte 2 belooft beterschap. 'Het gezicht weer naar de wereld', stond boven het artikel over de zeven, gisteren in de krant.


Deels hebben ze gelijk. De gedoogconstructie was over de grens niet uit te leggen, gezien vanuit het buitenland zat Geert Wilders gewoon in de regering. Zijn negatieve kwalificaties van Europa en vooral het Polenmeldpunt hebben kwaad bloed gezet, en daarbovenop de gebrekkige reacties van premier Rutte.


Tel daarbij dat het ministerschap van Uri Rosenthal van meet af aan geen succes was. Hij begon ongelukkig door in deze krant te verklaren dathet over was met de diplomatie als 'rustiek tijdverdrijf'. Zijn personeelsbeleid was omstreden en het voortrekken van Israël werd bij Buitenlandse Zaken niet begrepen en daarbuiten ook niet.


Om met dat laatste te beginnen: over het Midden-Oosten staat een evenwichtiger passage in het nieuwe regeerakkoord. Van Rosenthals opvolger, de aanmerkelijk wereldser Frans Timmermans, kan ook verwacht worden dat hij wat Europa aangaat een opgewekter toonsoort kiest. Collega-minister Lilianne Ploumen heeft aantoonbaar meer affiniteit met Ontwikkelingssamenwerking dan Ben Knapen, die er niet echt warm voor liep.


Toch lijkt de diplomatieke wens van de zeven Kamerleden de vader van de gedachte. Iets verder lezen in het regeerakkoord leert dat asiel- en immigratiepolitiek alleen maar strenger wordt. Timmermans mag van Europa houden, minister Dijsselbloem (Financiën) heeft al de loftrompet gestoken over zíjn zuinige voorganger Jan Kees I can be blunt De Jager. De hoofdtaak van Ploumen wordt nóg een miljard bij Ontwikkelingssamenwerking bezuinigen. En het geweeklaag bij BZ over de gesloten diplomatieke posten onder Rutte 1, zal naadloos overgaan in het hoofdschudden over de beëindigde posten van Rutte 2.


De Nederlandse boodschap naar de wereld blijft grosso modo dezelfde, maar wordt gebracht met een vriendelijker gezicht. Dat scheelt toch.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden