Vriend van

De mythologische Grieken zijn notoire vechtjassen, maar ook in tijden van oorlog is er zoiets als vriendschap. Laaglandgast Annelies van Wieringen zet de Griekse vrienden Achilles en Patroklos met beide benen in het heden....

Bart Deuss

Een jongen stapt aarzelend een kleine trap op. Hij wil iets zeggen maar boven aan de trap staat hij met een mond vol tanden. Met dat beeld opent en eindigt deze humoristische maar tegelijk bloedserieuze voorstelling over vriendentrouw. Het is Achilles die er het zwijgen toe doet, als zijn inmiddels trouwe boezemvriend Patroklos op het slagveld is gesneuveld, mede dankzij Achilles' trots. Spijt betuigen, iets zeggen over het waarom der dingen, dat kan de dappere strijder niet.

In het kale decor treffen de twee jonge spelers een open, kwetsbare en uitbundige toon. De cabareteske inslag van Joris Erwich en Gijs Nollen resulteert in een hoog tempo, rake omslagen, een brutaal simpel gebruik van middelen en een handjevol mooie liedjes.

Na het beginbeeld volgt de ontmoeting tussen Patroklos en Achilles. Die zit lekker te zuipen op de berg, Patroklos nadert schuchter. Een speels vragenduel volgt. Achilles zet Patroklos klem met vragen over zijn ervaring met meiden, Patroklos krijgt zijn opponent stil door hem te vragen naar het mooiste boek dat hij gelezen heeft .

Koning Agamemnon ziet zich gedwongen om de vechtjas Achilles mee op veldslag te nemen, om Helena te bevrijden uit de klauwen van de Trojanen. En dus volgt Patroklos. Er ontstaat een bijzonder evenwicht tussen de zachtmoedige vragensteller Patroklos en de daadkrachtige doener Achilles.

Regisseur Van Wieringen schetst met Vriend van de strijd tussen denken en doen op een luchtige, spitse manier. De mythe krijgt daardoor een actuele zeggingskracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden