Nieuws

Vreugde in Gaza om staakt-het-vuren, Hamas eist overwinning op

Inwoners van Gaza zijn donderdagnacht in groten getale de straat opgegaan om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimde na het ingaan van de wapenstilstand de ‘overwinning’ op Israël. Het geweld over en weer is gestopt.

Palestijnen vieren de wapenstilstand in Gaza. Beeld AFP
Palestijnen vieren de wapenstilstand in Gaza.Beeld AFP

Veel van de Palestijnse feestvierders in Gaza, die vanwege het elf dagen durende geweld vorige week het Suikerfeest niet konden vieren, riepen ‘god is de grootste en goddank’. De belangrijkste verkeersaders in de stad stonden volgepakt met auto’s waarvan de bestuurders claxonneerden en met vlaggen zwaaiden. Taferelen die in Gaza vaker te zien waren nadat een staakt-het-vuren was afgekondigd.

De militante beweging Hamas kraaide ondertussen victorie. Uit luidsprekers van moskeeën werd de lof gezongen over ‘de overwinning van het verzet op de bezetting tijdens de slag van het Zwaard van Jeruzalem’. Meerdere mannen schoten met geweren in de lucht of staken vuurwerk af.

Een Hamas-functionaris in Doha eiste in de nacht van donderdag op vrijdag dat Israël een einde maakt aan het uitzetten van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en de schade in Gaza herstelt. Ook zei hij tegen persbureau Reuters dat Hamas eist dat de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem beschermd wordt. Het beëindigen van de huisuitzettingen omschreef hij als een ‘rode lijn’.

De Libanese Hezbollah-beweging, die in het verleden Israël ook bestookte met raketten, sprak van een ‘historische overwinning’ voor de Palestijnen. Hezbollah is een belangrijke bondgenoot van Hamas. ‘Hezbollah feliciteert het heldhaftige Palestijnse volk, dat zich dapper heeft verzet, met de behaalde historische overwinning op de zionistische vijand’, aldus Hezbollah in een verklaring.

Honderden Palestijnen gaan de straat op in Gaza om het ingaan van het bestand te vieren. Beeld AP
Honderden Palestijnen gaan de straat op in Gaza om het ingaan van het bestand te vieren.Beeld AP

Opluchting

In Israël heerste er opluchting dat er geen raketten meer neerdaalden op steden en dorpen. De radio-stations, die dagenlang continu het laatste nieuws brachten over de strijd, gingen weer over op het draaien van muziek. ‘Het is goed dat er een einde komt aan het conflict’, aldus Eiv Izyaev (30) in Tel Aviv, dat ook het doelwit was van de Palestijnse raketten. ‘Maar ik heb het gevoel dat de volgende escalatie niet meer lang op zich zal laten wachten.’

Premier Netanyahu werd wel volop bekritiseerd door rechtse politici, omdat hij akkoord ging met een wapenstilstand zonder voorwaarden te stellen. Nieuwe Hoop-leider Gideon Sa’ar noemde het staakt-het-vuren ‘beschamend’. Sa’ar: ‘Ondanks de beste inlichtingen en de beste luchtmacht in de wereld, ging Netanyahu akkoord met een wapenstilstand zonder voorwaarden.’

Ook vindt een groot deel van Netanyahu’s achterban dat Israël had moeten doorgaan met de bombardementen op Gaza om Hamas en Islamitische Jihad een zware militaire klap toe te brengen. De gematigde oppositieleider Yair Lapid, die bezig is met de vorming van een nieuwe regering, zei dat ‘het leger succesvol was geweest in de opdrachten die het had gekregen, maar dat de regering heeft gefaald.’

Netanyahu waarschuwde Hamas voor nieuwe raketaanvallen in de toekomst. Hij zei dat Israël dan militair ongekend hard zal optreden. Volgens de premier waren de luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht een succes en was de militaire infrastructuur van de Palestijnen zware schade toegebracht.

Amerikaans bezoek

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza zijn er 232 Palestijnen, onder wie 65 kinderen, gedood in de afgelopen elf dagen en zijn er meer dan 1900 gewonden gevallen door Israëlische luchtaanvallen. Israël stelt dat het zeker 160 militanten heeft uitgeschakeld. Het Israëlische dodental staat op twaalf. Honderden Israëli’s moesten behandeld worden voor verwondingen als gevolg van de Palestijnse raketaanvallen.

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal in de komende dagen het Midden-Oosten bezoeken voor overleg met onder andere Israëlische en Palestijnse leiders. Volgens Washington zal hij bespreken hoe ‘een betere toekomst voor Israëliërs en Palestijnen kan worden bereikt’. De strijd heeft de druk vergroot op de regering-Biden om met een nieuw Amerikaans vredesinitiatief te komen. Het Witte Huis heeft de afgelopen maanden echter laten blijken dat dit geen grote prioriteit is.

Progressieve Democraten in het Congres vinden dat Biden Israël harder moet gaan aanpakken. Zij bekritiseerden de afgelopen dagen de Israëlische bombardementen op Gaza en het grote aantal burgerslachtoffers. Senator Bernie Sanders diende donderdag een resolutie in om een nieuwe wapenverkoop aan Israël ter waarde van 735 miljoen dollar te blokkeren. De resolutie maakt echter weinig kans in het Congres.

De EU prees de totstandkoming van het staakt-het-vuren, maar benadrukte dat nu meer dan ooit een ‘politieke oplossing’ voor het Israëlisch-Palestijnse conflict nodig is. Buitenland-chef Josep Borrell zei in een verklaring dat de EU nog meer gaat doen om tot een lange termijn-oplossing te komen. Borrell: ‘Alleen een politieke oplossing zal duurzame vrede brengen en voor eens en voor altijd een einde maken aan het Palestijns-Israëlische conflict.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden