Vreugde bij bewoners: opvanghuis verslaafden verwoest

Een gebouw voor dakloze drugsverslaafden is verwoest. Openlijk wordt er gespeculeerd over brandstichting...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De buurtbewoners juichen en joelen als zaterdagmiddag een muur van het vrijdagnacht volledig afgebrande kantoorpand aan de Churchilllaan onder de sloophamer bezwijkt. ‘Dit is een geschenk uit de hemel. God bestaat’, zegt Danny Swarts. ‘Ik woon om de hoek en hoorde opeens: boem. Dat was geen brandbommetje, dat was het grote werk’, aldus Benny Oomens.

De Kruiskamp, een volkswijk in Den Bosch-West, kan tevreden zijn. Op deze plek komt geen opvanghuis voor 25 dakloze drugsverslaafden. Woensdagavond was er nog een rumoerige informatie-avond in een school. Een paar honderd buurtbewoners keerde zich fel tegen de komst van het ‘hostel’ in de nabijheid van vier basisscholen en een speelpark voor kinderen. Sommigen riepen burgemeester Rombouts geëmotioneerd toe dat ‘het pand dan maar in de fik zou moeten’.

En zo geschiedde. Burgemeester en brandweer speculeren openlijk over brandstichting, ook al moet dat door technisch onderzoek nog worden bevestigd. Rombouts: ‘Als er sprake is van brandstichting, zal de politie zijn stinkende best doen om de daders op te sporen. Want zo mag je je gelijk niet halen in een democratie.’

De buurtbewoners die zaterdagmiddag in groten getale staan te kijken bij de blus- en sloopwerkzaamheden, twijfelen er niet aan dat de fik is aangestoken. Al zegt niemand te weten wie het heeft gedaan. Het pand stond in een mum van tijd in lichterlaaie. ‘Het lijkt wel of ze eerst de gaskraan hebben opengedraaid en toen een brandbom naar binnen hebben gegooid’, beweert Swarts.

Volgens de bewoners moet de brand al om een uurtje of half twaalf zijn uitgebroken. Maar de brandweer werd pas veel later, na middernacht, gealarmeerd. Toen stonden veel omstanders al uitgelaten naar de uitslaande brand te kijken. ‘De mensen hebben echt niet gebeld’, grijnst Oomens. ‘Het was kijken, filmen en juichen’, zegt de overbuurvrouw. ‘Iedereen had vannacht reuze goeie zin. Iedereen was opgelucht’, aldus Swarts.

Er was nog wel enige bezorgdheid om het lot van de bewoners, drie antikraakwachten. Maar die bleken niet thuis te zijn. Volgens burgemeester Rombouts waren ze na woensdagavond gewaarschuwd voor mogelijke acties door boze buurtbewoners.

Een 22-jarige antikraakwacht zegt echter dat hen slechts is gezegd alert te zijn, niet dat het pand misschien ‘in de hens zou gaan’. Volgens hem was het louter toeval dat ze niet thuis waren.

Voor de hekken, waarop bordjes waarschuwen voor asbestgevaar, wordt druk gediscussieerd over het ‘onzalige’ plan van de gemeente om uitgerekend hier een opvanghuis voor junks te vestigen. Gevaarlijk en een slecht voorbeeld voor de kinderen die in het aangrenzende park spelen of op weg zijn van of naar school. ‘Ik moet er niet aan denken. Straks vinden ze hier van die naalden’, zegt een moeder met kind. Ook Ton Arts vindt het een verkeerde beslissing van het gemeentebestuur.

Maar deze brand vindt hij ook niet goed: ‘Dit is eigenrichting. We zijn ergens tegen en steken het maar in de brand. Zo zijn we toch niet opgevoed?’ De omstanders halen hun schouders op. Had Burgemeester Rombouts hen het hostel maar niet zonder enige inspraak ‘door de strot moeten duwen’, vinden ze.

Rombouts zelf laat zich niet verleiden tot de pijnlijke uitspraak dat de buurt succes heeft gehad met de actie. Maar hij moet wel met leedwezen constateren dat ‘op deze plek de komende tijd niks kan gebeuren’.

De gemeente gaat nu op zoek naar een andere locatie in de buurt. Want Den Bosch wil de komende jaren 150 verslaafde dak- en thuislozen huisvesten in vijf of zes hostels, verspreid over de stad. ‘Dat is hard nodig voor de veiligheid van de stad’, aldus Rombouts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden