Vreken

Woensdagochtend ga ik voorlezen...

Dat zal zijn uit het boek En de groeten van groep acht van Jacques Vriens en het zal plaatsvinden op een basisschool in mijn woonplaats.

Zaanstad heeft kinderboekenschrijvers voort gebracht als Hotze de Roos (De Kameleon), Dick Laan (Pinkeltje), C. Joh. Kievit (Dik Trom) en Cor Bruijn (Keteltje). Het gemeentebestuur koketteert daar mee. Tot 2005 is Zaanstad zelfs Hoofd stad van de Nederlandse Kinderjury, echt waar. Dus krijg ik een brief van Judith Schouten-Burger, wethouder van Cultuur.

'De Nederlandse Kinderjury 2002 wordt woensdag 6 februari officieel geopend', schrijft Judith. 'Dat wordt feest, want de jury bestaat vijftien jaar. Voor deze gelegenheid nodig ik u uit om, als bekende Zaankanter, te komen voorlezen op scholen aan kinderen van 10 tot 12 jaar.'

Ik slaak een vreugdekreet, laat de brief uit mijn handen dwarrelen en bal twee overwinnaarsvuisten. Yes! Eindelijk! Ik ben een bekende Zaankanter!

Een lang gekoesterde droom gaat in vervulling. Goed, een bekende Nederlander ben ik dan wel niet, maar de hoop daarop had ik eigenlijk al opgegeven. Met de status van bekende Zaankanter ben ik meer dan tevreden.

Hoeveel bekende Zaankanters zouden er bestaan? Weinig. Margriet Eshuijs, George Baker, Marcus Bakker, Johnny Rep, burgemeester Ruud Vreeman, dat is het wel. En dan nu ik. Omdat je met zes man niet kunt voorlezen op alle Zaanse scholen, zal men woensdag enkele van de 135.758 onbekende Zaankanters van straat plukken.

Gloeiend van trots maak ik een wandeling door het stadscentrum. De mensen werpen steelse blikken. Voorbijgangers stoten elkaar aan. 'Een bekende Zaankanter!', lijkt men te denken.

Op de hoek van de Dam en de Czaar Peter straat, stel ik vast, is nog ruimte voor een standbeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden