Vrees voor uranium op veel stortplaatsen

DEN BOSCH (ANP) - Het ministerie van VROM zal de provincies waarschuwen voor mogelijk verhoogde concentraties uranium op (oude) stortplaatsen. Aanleiding is de vondst van de radioactieve stof aan de rand van twee voormalige stortplaatsen in Gilze en Oosterhout.

Deskundigen benadrukken dat de nog immer geringe concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid veroorzaken. De sterk verhoogde concentraties natuurlijk uranium-238 werden gevonden met een nieuwe onderzoeksmethode die TNO in Noord-Brabant voor het eerst heeft toegepast.

Er bestaan drie ideeën over de bron: Het gaat mogelijk om groen glas uit Frankrijk dat met uranium is bewerkt om die kleur te krijgen, het kan zijn dat het gaat om isolatiemateriaal dat tot in de jaren negentig werd gebruikt of bijproduct was van gips of kunstmest.

Veel meer

Het gaat volgens de Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons (Milieu) om stoffen die op veel meer plekken in Nederland zijn gestort. Op basis van al die informatie gaan deskundigen ervan uit dat verhoogde concentraties uranium op 'veel meer' stortplaatsen zijn te vinden.

In Oosterhout ging het om een concentratie van maximaal 34 microgram per liter water en in Gilze-Rijen gingen het om 178 microgram per liter terwijl 0,1 microgram het gemiddelde is in Noord-Brabant.

Ongewoon hoog

De gedeputeerde noemde de concentraties ongewoon hoog. De resultaten hebben in eerste instantie een schrikreactie veroorzaakt maar die bleek onnodig, legde ze maandag uit. Radioactieve straling is niet gemeten.

Zware maatregelen zijn daarom niet nodig, aldus Moons. Drinkwaterbedrijf BrabantWater kan doorgaan met de waterwinning dicht bij de oude stortplaats in Gilze. Het drinkwater komt van grote, ongevaarlijke diepte, legde directeur G. van Nuland uit. Ook plannen voor bouw van een woonwijk bij de stortplaats in Oosterhout komen niet in gevaar. Als enige voorzorgsmaatregelen denkt de provincie aan een verbod van onttrekking van grondwater door boeren in de buurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden