Vrees voor overstromingen na Rita blijft bestaan

Hoewel de orkaan Rita zateragavond afzwakte tot een tropische storm, blijft angst voor verdere overstromingen bestaan. De steden Beaumont, Lake Charles en Port Arthur kregen het tijdens de orkaan het zwaarst te verduren. Langs de kust zijn al veel gebieden onder water komen te staan...

ANP,AP

De tropische storm trekt zondag naar het noorden. Dat gaat gepaard met zeer zware regenval en windsnelheden tot 60 kilometer per uur, met uitschieters naar 120 kilometer per uur. De storm zelf verplaatst zich met een snelheid van 15 kilometer per uur.

In New Orleans braken na Katrina provisorisch gerepareerde dijken opnieuw; in delen van de stad staat het water vier meter hoog. In Texas en Louisiana kwam het tot de zwaarste overstromingen van de afgelopen veertig jaar.

In delen voor de kust van Louisiana zijn rivieren overstroomd als gevolg van hevige wind en regenval door de intussen afgezwakte orkaan Rita. Volgens de gouverneur van de staat, Kathleen Blanco, doen de problemen zich onder meer in de buurt van Abbeville. Een paar honderd mensen zijn daar door het wassende water ingesloten.

Blanco riep de burgers die eerder het gebied verlieten op voorlopig weg te blijven. Behalve overstromingen en stroomuitval is er in het getroffen gebied ook een tekort aan brandstof. De voorraden die er zijn, zijn bedoeld voor de reddingsdiensten, zo benadrukte ze tegenover de nieuwszender CNN.

Ongeveer drie miljoen mensen hadden de kuststrook van Texas en Louisiana waar de orkaan verwacht werd ruim van tevoren verlaten.De autoriteiten waarschuwen de geëvacueerde bevolking echter niet te vroeg naar huis terug te keren. Er is een plan opgesteld voor gefaseerde terugkeer, nadat het bij de evacuatie van de miljoenenstad Houston tot lange files was gekomen. Ook is het gevaar nog niet geweken: door onweer en hevige regenval wordt gevreesd voor zware overstromingen.

De Amerikaanse president Bush heeft de staten Texas en Louisiana formeel tot rampgebieden verklaard. Deze stap betekent dat de lokale overheden en burgers een beroep kunnen doen op federale noodhulp.

Rita richtte minder verwoestingen aan dan de autoriteiten hadden gevreesd. De steden Beaumont, Lake Charles en Port Arthur kregen het het zwaarst te verduren. Langs de kust zijn veel gebieden onder water komen te staan door de vloedgolf uit de Golf van Mexico en de hevige neerslag.

De raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas hebben weinig te lijden gehad van orkaan Rita en kunnen hun productie spoedig hervatten. Dat zei gouverneur Rick Perry van Texas zondag.

Houston, de vierde stad van de VS, heeft de orkaan tot nu toe redelijk goed doorstaan, aldus burgemeester Bill White zaterdag. Er is schade aan huizen en stroomkabels zijn gebroken. Aanhoudende regenval kan overigens voor meer schade zorgen.

Volgens een andere functionaris hebben de grootste olieraffinaderij van het land en tweehonderd andere belangrijke faciliteiten rond Houston geen grote schade opgelopen door de storm, die windsnelheden van bijna 200 kilometer per uur bereikte.

Over de terugkeer van bewoners moet eerst nog worden overlegd, zei hij. Wel zit een groot aantal mensen in Houston zonder stroom.

Ook in het zuidelijk gelegen Galveston is geen stroom. De meesten van de bijna 60.000 inwoners hebben deze stad verlaten. De overstromingen zijn hier minimaal. Wel waren er enkele branden. Galveston is opgelucht; de stad beleefde in 1900 de ergste natuurramp uit de geschiedenis van de VS. Door een orkaan vielen toen 6000 doden.

In de naburige staat Louisiana is in Lake Charles de schade aanzienlijk, liet luitenant-generaal Russel Honore weten. Zo is de terminal van het vliegveld deels ingestort. Honore coördineert de hulp in deze staat sinds de orkaan Katrina. Ook is het in Louisiana opnieuw tot overstromingen gekomen in New Orleans, waar enkele dijken na Katrina maar provisorisch waren gerepareerd. Op tal van plaatsen stromen opnieuw watermassa's de al gehavende stad in.

Het in rampenschattingen gespecialiseerde Amerikaanse bedrijf AIR schat de verzekerde stormschade als gevolg van de orkaan Rita op 2,5 tot 5 miljard dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden