Vrees voor milieuramp bij Elbe

De overstroming van een chemische fabriek vijftien kilometer ten noorden van Praag dreigt op een milieuramp uit te lopen. De dioxine die op het terrein ligt opgeslagen en meer dan 250 ton kwik waarmee de grond vervuild is, kunnen in het drinkwater terechtkomen, meldt de milieuorganisatie Greenpeace....

Donderdagmiddag ontsnapte al een wolk chloorgas uit de Spolana-fabriek in Neratovice. De lokale autoriteiten overwogen de stad te evacueren, maar zagen hiervan af omdat de concentratie chloor in de lucht niet gevaarlijk bleek te zijn.

Volgens Greenpeace dreigt het gevaar vooral op langere termijn. In de fabriek ligt 27 tot 160 gram van het uiterst giftige dioxine opgeslagen. Een deel zit in stalen containers, maar het staat niet vast dat die niet gaan lekken, aldus de organisatie.

De dioxine bevindt zich op het fabrieksterrein sinds 1968. Dat jaar sloot de afdeling die insecticiden produceerde de deuren na een groot ongeluk, waarbij tachtig personeelsleden vergiftigd raakten.

De Duitse minister van Milieuzaken Jürgen Trittin uitte gisteren zijn bezorgdheid over de gevolgen van de vervuiling. Als de dioxinen en het kwik van de Spolana-fabriek in de Elbe terechtkomen, kunnen de stoffen zich afzetten tegen de muren en in de kelders van Dresden, zei de minister.

Dioxine is een van de tien gevaarlijkste stoffen ter wereld. Het kan al in de kleinste concentraties kanker, hersenbeschadigingen en misvormingen veroorzaken, ook bij nakomelingen van mensen die met de stof in aanraking zijn gekomen. Doordat de stof moeilijk afbreekt, kan zij nog jaren een risico vormen voor de gezondheid, bijvoorbeeld via de consumptie van vis.

De autoriteiten van de Duitse deelstaat Saksen hebben een helikopter ingezet om watermonsters te nemen. Door de overstromingen functioneert het gebruikelijke meetsysteem niet meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.