Vrees voor Landal-park in de natuur van Spaarnwoude

AMSTERDAM - Het natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude kampt met miljoenentekorten, waardoor noodgrepen zoals ombouwen van een tot werelderfgoed verklaard fort tot een bungalowpark en het afsluiten van stukken natuur op stapel staan. Dat blijkt uit documenten van het recreatieschap Spaarnwoude en uit gesprekken met betrokkenen.


Tegenstanders van de plannen spreken van 'Griekse toestanden en financieel wanbeheer'. 'Spaarnwoude moet voor de natuur zorgen en geen bungalowparken, golfbanen en jachthavens bouwen,' zegt Jolijt de Jong van de Stichting Vrienden van de Forten van Spaarndam.


Het recreatieschap Spaarnwoude kampt met 'structureel ongunstige financiën', zo valt te lezen in de bestuurssamenvatting 2010. Er wordt 'ingeteerd op de overgebleven reserves' en het is 'niet onwaarschijnlijk dat diep moet worden gesneden in de openbare toegankelijkheid'.


Steen des aanstoots zijn de plannen om het monumentale Fort benoorden Spaarndam te transformeren tot een park van Landal GreenParks. Dat moet extra inkomsten genereren. Het vervallen Fort ligt midden in de natuur en maakt deel uit van de door Unesco als werelderfgoed bestempelde Stelling van Amsterdam.


Vanavond is een cruciale bijeenkomst over het Landal-park in de gemeente Velsen, dat over de bestemmingsplannen gaat. Ook elders in Spaarwoude bestaan bouwplannen voor projecten die geld in het laatje kunnen brengen.


Het recreatieschap Spaarnwoude is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland en vijf gemeenten rond het 2.700 hectare grote gebied, zoals Haarlem, Velsen en Amsterdam. Tot 1990 werd Spaarnwoude door het rijk beheerd, maar die droeg het - samen met een bruidschat van 12,5 miljoen euro - in 1990 over aan de provincie Noord-Holland.


De financiën van het gebied staan onder druk sinds Noord-Holland in 2004 de groenvoorziening en recreatiegebieden heeft verzelfstandigd. Bij ongewijzigd beleid heeft Spaarnwoude de bruidschat van 12,5 miljoen euro in 2015 verbruikt, zegt Jan Hylkema - de directeur van het overkoepelende Recreatie Noord-Holland.


Hylkema: 'Wij vinden dat het fort en de omgeving beter worden van de plannen. Verder onderzoeken wij een scala aan bezuinigingen en proberen we onze inkomsten te vergroten.'


UITGELICHT PAGINA'S 16 EN 17

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden