Vrees voor ‘heksenjacht’ in Maleisië

Leden regeringspartij zouden overlopen naar oppositie...

AMSTERDAM Het rommelt binnen de Maleisische regeringscoalitie Nationaal Front, sinds de grote verkiezingsnederlaag van afgelopen maart. Geruchten dat leden van de regeringspartij overlopen naar de oppositie, zwellen aan. Woensdag trok de regering zonder opgaaf van reden de licentie in van de landelijke krant Makkal Osai die geregeld kritisch uitlatingen doet over de politieke situatie van het land.

Volgens oppositieleider Anwar Ibrahim van de Partij voor Gerechtigheid heeft hij de steun van zeker dertig parlementsleden, genoeg om ‘de regering ten val te brengen’. Ibrahim zei dit op een openbare bijeenkomst maandag, waar hij zijn terugkeer in de politiek vierde.

Na zijn veroordeling in 1999 wegens omkoping en machtsmisbruik mocht Ibrahim tot half april dit jaar geen politiek ambt vervullen. Anwar, voorheen minister van Financiën, heeft de ‘politiek gemotiveerde’ beschuldigingen altijd ontkend. Hij speelde, ondanks het verbod, een grote rol in de verkiezingscampagne van maart.

Vicepremier Najib Razak ontkent de overloopgeruchten, maar riep de regeringspartij woensdag toch op ‘de eenheid’ te bewaren.

De regeringscoalitie verloor in maart voor het eerst sinds decennia de tweederdemeerderheid in het parlement. Verwacht werd dat vooral de Chinese en Indiase minderheden op de oppositie zouden stemmen, maar ook een deel van de islamitische Maleisiërs (ongeveer 60 procent van de bevolking) bleek dat te doen. De oppositie steeg van 19 naar 82 van de 222 zetels en kreeg daarmee een echte stem in de politiek.

Premier Abdullah Badawi, wiens positie sinds de nederlaag onder grote druk staat, vertrouwde tijdens de verkiezingscampagne erg op de media. Maleisië kent een van de zwaarste ‘censuurwetten’ in de wereld. Kranten mogen geen gevoelige onderwerpen belichten. Ieder jaar moeten dagbladen bij de regering een nieuwe vergunning aanvragen.

In veel kranten kreeg oppositieleider Ibrahim voorafgaand aan de verkiezingen er inderdaad flink van langs. Maar de Makkal Osai (Stem van het Volk, oplage 55 duizend) deed een ‘uitgebreide verslaglegging’ van de oppositiebijeenkomsten, zei een nieuwsredacteur donderdag tegen persbureau AP. Het dagblad is donderdag niet verschenen. Het Centrum van onafhankelijke journalistiek vreest dat het intrekken van de licentie het begin is van een ‘heksenjacht’ van de regering van Badawi.

Onder leiding van Ibrahim hebben de drie oppositiepartijen inmiddels een alliantie gevormd. In een interview met Inter Press Service zei Ibrahim dat het Volksfront zich zal richten op ‘mensenrechten, het rechtsysteem en een corruptievrije regering’. Op de bijeenkomst maandag vertelde hij dat de alliantie ‘klaar is om het land te besturen’. Maar de oppositieleider heeft ‘geen haast’. Hij wacht tot hij met nog meer overlopers uit het parlement een ‘comfortabele meerderheid’ heeft behaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.