Vrees belangenverstrengeling in zaak-Henriquez

De familie van Mitch Henriquez vreest dat er geen duidelijkheid over zijn dood zal komen in het proces tegen de vijf politiemensen die in deze zaak worden vervolgd. De verdachte agenten en de agenten die getuigen worden bijgestaan door hetzelfde advocatenkantoor. Daarmee wordt de waarheidsvinding mogelijk 'ernstig bemoeilijkt', zegt advocaat Richard Korver namens de nabestaanden.

Tom Kreling
Familie van Mitch Henriquez tijdens de stille tocht die voor hem werd georganiseerd. Beeld anp
Familie van Mitch Henriquez tijdens de stille tocht die voor hem werd georganiseerd.Beeld anp

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd in juni vorig jaar op een popfestival in Den Haag met veel geweld overmeesterd nadat hij tegen agenten had gezegd dat hij een wapen bij zich had. De dag erna overleed hij. Sectie wees uit dat het strottenhoofd van Henriquez was gebroken en dat hij meerdere bloeduitstortingen had in zijn hals. Vijf agenten werden vervolgens als verdachte aangemerkt.

Dat deze verdachten door hetzelfde advocatenkantoor, Sjöcrona Van Stigt uit Den Haag, worden bijgestaan als de politieagenten die in de zaak als getuige optreden, noemt advocaat Korver onbegrijpelijk. 'Het is sowieso al opmerkelijk dat de getuigen een advocaat hebben. Het is toch hun werk om onder ede verklaringen af te leggen? Waarom hebben ze een advocaat nodig?' Korver vreest dat er zo geen eerlijk proces komt en dat getuigen en verdachten hun verklaringen op elkaar kunnen afstemmen.

Hij zegt dat in het dossier ook aanwijzingen zitten dat dit inderdaad is gebeurd. 'De verdachten en getuigen die door hetzelfde advocatenkantoor worden bijgestaan zeggen dat er na het overlijden van Henriquez geen debriefing heeft plaatsgevonden en dat er niet inhoudelijk over de zaak is gesproken. Agenten die niet door een advocaat worden bijgestaan, hebben gezegd dat er wel een debriefing is geweest.' Korver heeft bij het Openbaar Ministerie bezwaar gemaakt over de kwestie, maar dat wimpelde zijn bezwaren af.

'Mogelijke belangenverstrengeling'

Het OM gaat er niet over door wie iemand zich laat bijstaan, zo zegt een woordvoerder. 'Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we bezwaar maken bij de deken, maar dat is hier niet aan de orde.' Ook benadrukt de woordvoerder dat de verdachten en getuigen andere advocaten hebben, behalve in één geval, waarbij een advocaat een verdachte en getuige bijstaat. 'Die agent was eerst getuige en werd later aangemerkt als verdachte.'

Het advocatenkantoor Sjöcrona Van Stigt was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Advocaat Korver zegt dat hij nog wel iets wil ondernemen tegen de 'mogelijke belangenverstrengeling', maar wil nog niet zeggen wat hij gaat doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden