Vreemden

In de spiegel zie ik iemand die de avond tevoren teveel lege blikjes heeft geteld. Dat wordt een 'zak over m'n hoofd-dag' mompel ik zacht voor me uit....

Louise Conrads en Houten

De weg naar de wetenschap ligt voor me open. Staande bij het tweede stoplicht gaat plotseling de passagiersdeur open en zelfverzekerd stapt een jonge vrouw in. 'University!', zegt ze doodgemoedereerd. Getoeter achter me dwingt tot onmiddellijk doorrijden.

Ik spreek haar aan in het Engels en vraag of het haar gewoonte is om zomaar bij vreemden in te stappen. Ze antwoordt dat ze laat is voor een afspraak en dat ze alle auto's bij het stoplicht richting universiteit ziet rijden. Zodoende, en bij een vrouw instappen is dan wel het minst riskante. Haar accent verraadt dat ze uit Oostenrijk komt.

Mijn man heeft ooit in Wenen ook iets dergelijks meegemaakt. Met dit verschil dat het toen ook een vrouw was. Zou het haar dochter zijn?

Aangekomen bij het instituut is de enige overgebleven plek er een waarvoor behendig in file parkeren een noodzakelijkheid is. Dat doe ik nooit zelf. Ik spreek de eerste de beste betrouwbare man aan en vraag of hij mijn auto wil parkeren. Nooit vang ik bot. Zo ook nu niet.

Dan zijn mijn ongenode gast en de parkeerder uitgestapt. Een voorbijlopende collega van me ziet ze, denkt dat ik gasten meeneem naar de lezing, geeft ze een hand en stelt zich keurig voor. Hij is zeer verbaasd als ze beiden hun eigen weg gaan, mij alleen achter latend, met de sleutels in mijn hand en slap van het lachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden