Vreemd vlees

Henk Bleker. We hadden hem al gemist, maar dinsdag was hij er gelukkig weer. Bij Pauw & Witteman. En er waren genoeg redenen om hem uit te nodigen. De kleine ponyfokker had ons alle ins en outs over clandestien hengstenvlees kunnen vertellen, of kunnen uitweiden over de onmogelijke bochten waarin je je moet wringen om een gedoogconstructie in stand te houden. Maar niets van dat alles. Hij kwam voor de Italiaanse verkiezingen. Ook daarvoor kun je bij Henk terecht.


Het ging over zijn boek. Over Italië. Dat moet nog geschreven worden, maar hij zat er maar vast. De oud-staatssecretaris was met Italië in aanraking gekomen toen de Giro d'Italia in 2002 in Groningen van start ging. Hij was zich ervoor gaan interesseren. Hij vond het een bijzonder land. Bij een goede mening, weten de Betrouwbare Mannetjes als geen ander, wordt men liefst niet geremd door al te veel kennis. Henk vertelde ons zijn bevindingen over dit exotische oord als ware hij de enige westerse correspondent in Kirgizië. Dit was heerlijk.


Iemand met een mening voorgeschoteld krijgen waar u een deskundige had verwacht. We zien het steeds vaker. Een dag eerder bijvoorbeeld was in De Wereld Draait Door zelfbenoemd meesterinterviewer Frénk van der Linden aangeschoven om het plotse aftreden van de paus toe te lichten. Frénk is geen theoloog, geen priester, we vermoeden zelfs dat hij hostie nog niet zou herkennen als het hem per dozijn op de tong werd gelegd. Toch achten wij het uitnodigen van de meesterbloemetjesblousedrager meer dan verantwoord.


Er waren tijden dat men meningen bij deskundigen zocht. Beginnersfout. Zouteloze mannen met effen overhemden die oreren over hun vakgebied. Slaapverwekkend. Dat hebben de verschillende redacties inmiddels gelukkig wel door.


Deskundigheid is het rundvlees van het publieke debat. Het kost een hoop, en van een goedkoop stuk edel dier heb je minstens zoveel plezier. Niks mis met vreemd vlees. Als het maar mals en eenvoudig te verteren is. Een mening smakelijk geserveerd als expertise.


Vermoedelijk kende u tot afgelopen week de triple dip enkel van uw plaatselijke ijssalon, en begrijpt u na het verschijnen van het Amarantis-rapport nog steeds het verschil tussen onwettig en onwenselijk niet. Misschien heeft dat u er zelfs van weerhouden er een mening over te hebben. Ten onrechte. Leon de Winter over matchfixing, Peter R. de Vries over Blade Runner Oscar Pistorius die zijn vriendin doodschoot, desnoods Bram van Ojik over politiek leiderschap. Het zou allemaal kunnen. Gewoon een willekeurig standpunt kiezen, veel praten en er een beetje interessant bij kijken. En een bloemetjesblouse. Dat helpt ook. Mensen zijn niet benieuwd naar uw kennis. Het is uw mening die ertoe doet.


Ons advies deze week daarom: Ik ben niet zo thuis in het hippische, maar weet wel dat het goed is om kreupele paarden te slachten voor consumptie. Als je er protheses onder bindt, weet je nooit wat voor ellende ze aanrichten.


Veel plezier van uw nieuwe mening!


Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.


Twitter @BetMannetjes


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden