Vreemd verantwoord vissoepje

Venkelsoep met maïs, paddenstoelen en zalm
Voorafje voor 4, hoofdgerecht voor 2

Gek eigenlijk, dat wij Nederlanders zo dicht bij de zee wonen en toch geen echte viseters zijn. Ja, vissticks, kibbeling en lekkerbekjes gaan er nog wel in, af en toe een harinkje en vroeger paling, maar die is bijna uitgestorven en kunnen we voor ons fatsoen niet meer eten - laat staan betalen.


Jammer, maar er zijn volop duurzame en lekkere alternatieven, zoals gerookte makreel of bokking (gerookte haring) met MSC-keurmerk voor verantwoord gevangen wilde vis, de bijna vergeten sprotjes waar het onveranderd prima mee gaat en goed gekweekte, gerookte forel uit Schotland, Scandinavië, Nederland of België. Helaas staat er in de gemiddelde viskraam of viswinkel nergens waar de vis is gevangen of op welke manier; vaak weten zelfs de uitbaters het niet. Dom, want daardoor moeten we uitwijken naar de supermarkt, waar tegenwoordig genoeg verantwoorde vis ligt: kabeljauw, schelvis, koolvis, schol, mosselen en garnalen met MSC- keurmerk, tilapia en pangasius met het gloednieuwe ASC-keurmerk voor kweekvis, bio-garnalen én sappige biologische zalm, gekweekt met meer ruimte per vis en bovendien zonder antibiotica en kunstmatige kleurstoffen om het vlees mooi rood te kleuren.


Daar gaan we dus maar eens een beetje vreemd, maar simpel en snel soepje mee maken. Zelfs lekker voor Nederlanders die niet zo van vis houden en bol van de gezonde groenten en vetzuren uit het hele Griekse alfabet. Neem verse zalmfilet, liever geen ontdooide diepvries. Maak het jezelf gemakkelijk: koop voorgesneden champignons.


Bestrooi de zalmstukken rondom met zout en peper, laat even staan. Roerbak de champignons met de knoflook en een snuf zout 2 tot 3 minuten op hoog vuur in de olijfolie tot het vocht is verdampt. Kook de venkel in 400 ml water en de wijn met het bouillonblokje in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer met een staafmixer en roer de slagroom erdoor. Doe de zalmstukken en lente-ui in de soep en verwarm circa 2 minuten tegen de kook aan. Roer maïs en champignons erdoor, warm nogmaals door (niet koken!) en knip er eventueel op het laatst wat dillegroen boven. Eet met knapperig bruin (stok)brood.


200-250 g biologische zalmfilet, in stukken gesneden


200 g (kastanje)champignons in plakjes


1 teen knoflook, fijngehakt


3 eetlepels olijfolie


2 grote venkelknollen, schoongemaakt, in repen


100 ml droge witte wijn


1 groentebouillonblokje


50 ml (slag)room


1-2 lente-uitjes, in dunne ringetjes (en/of takjes dille)


1 blikje biologische crispy maïs à 150 g netto


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden