Vreeken

Eén vraag staat, op conferenties van de Verenig de Naties, steevast centraal. Ongeacht of het over milieu en ontwikkeling gaat, zoals volgende week in Johannesburg, over racisme, over aids, over overbevolking, over schulden en handel, over kinderen de duizenden gedelegeerden, ngo-activisten, vn-beambten en journalisten hebben in de wandelgangen en koffiecorners...

Komt Castro?

Deze drie lettergrepen, dat is waar het in Johannesburg om draait, de enig wérkelijke reden om de zoveelste vn-top op rij te beleggen over de armoede in de wereld.

Onder een deel van de ngo's en van de ontwikkelingslanden is de baas van het Cubaan se openluchtmuseum nog altijd mateloos populair. Naarmate de Amerikanen de vn botter bruuskeren, stijgt het aanzien van de enige staatsman die een lange neus trekt naar 's werelds robocop. Maar ook buiten die claque werkt de betovering van zijn onmiskenbare charisma. De laatste keer dat ik hem zag, in maart op de vn-top in Monterrey, daagde pas in het derde uur van zijn toespraak bij mij het besef: wat een zelfingenomen, geborneerde ouwehoer.

Castro bezoekt vn-toppen even zo vaak wel als niet. Tot het laatste moment de conferentie is al ergens halfweegs laat hij twijfel bestaan. Dagenlang zoemen de woorden 'Komt Castro?' door het doolhof aan vergaderzalen. Komt hij niet, dan kan men net zo goed de koffers pakken. Komt hij inderdaad, dan luidt de informele agenda voor de resterende dagen:

1) Heb je hem gezien?

2) Wat vond je van hem?

3) Hij kan nog jaren mee, hè?

4) Aan zijn stem kun je horen dat hij ouder wordt, vind je niet?

5) Rondvraag en sluiting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden