Vreeken

Vanmorgen om 8 uur word ik geknipt door kapper Evert. Voorzover bekend is Evert de beste kapper ter wereld, reden waarom ik hem sinds zijn verhuizing naar Amstelveen trouw ben gebleven....

Voorheen volstond het te zeggen 'gewoon een stukje eraf graag, Evert', maar daarmee kom ik sinds 15 mei niet meer weg. Als Evert van mijn inmiddels onstuimige bosschage gewoon een stukje afhaalt, blijft er iets over in de nonchalante hockeyjuniorenstijl van Thom de Graaf en Roger van Boxtel. Een bij uitstek paars kapsel dus, waarmee ik me liever niet op straat vertoon, want paars is passé, en al helemaal op straat.

Maar wat dan wel?

De meeste coiffures die ik kan bedenken associeer ik met vooraanstaande lpf-politici, dead or alive, en zijn daarmee volstrekt uitgesloten.

Geheel kaal: Pim Fortuyn.

Gedekt: Jim Janssen van Raay.

Lang: Ferry Hoogendijk.

Korte kroes: Joao Varela.

Mat: Herben.

Ook alle andere vormen van mannelijke hoofdbegroeiing komen voor onder de For tuyn-aanhang, zoals die sinds 6 mei op televisie te zien is geweest. Van de paardenstaarten en hardrockmatjes uit de Rotterdamse volkswijken tot de chirurgenscheiding uit Drie huis en het implantaat van Gerard Jo ling allemaal lpf.

Juist daarin ligt de sleutel tot het succes van Pim Fortuyn: niet alleen vulde hij zijn boeken met gekanker uit de kappersstoel, hij heeft alle haarmodes in zijn politieke formule geïncorporeerd, ingekapseld(!).

Haardracht is daarmee een politiek statement geworden. Meer nog dan in het stemhokje zal ik vanochtend in die stoel, wanneer ik mijn opdracht aan Evert formuleer, de maatschappelijke reikwijdte beseffen van mijn beslissing. Knippen is kiezen. Misschien dat ik er maar een stukje af laat halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden