Vredesproces

PREMIER NETANYAHU van Israël heeft PLO-voorzitter Arafat op Nieuwjaarsdag nog eens bezworen dat hij de akkoorden met betrekking tot de Palestijnse autonome gebieden zal uitvoeren....

Dat is goed nieuws. Het duidt erop dat het Israëlisch-Palestijnse onderhandelingsproces, dat in het oude jaar leek te zijn bevroren, in het nieuwe jaar aan vaart heeft gewonnen. Terreur kan het niet langer tot stilstand brengen.

Zo bezien is de Israëlische soldaat die zes Palestijnen neerschoot, niet in zijn opzet geslaagd. De dienstplichtige kolonist hoopte met zijn daad de beoogde overeenkomst over Hebron te torpederen. Aan dat akkoord, dat de bestuursoverdracht door het Israëlische leger aan de Palestijnse Autoriteit regelt, wordt de laatste hand gelegd.

Des te wranger is het te moeten vaststellen dat de schietpartij wel de tegenstellingen tussen joodse en Palestijnse inwoners van Hebron heeft verscherpt. Eens te meer blijkt dat de veiligheidsperceptie van de 450 joodse kolonisten in hartje Hebron moeilijk valt te verzoenen met de veiligheidsperceptie van de ruim honderdduizend Palestijnen in de stad.

De Palestijnen van Hebron zijn niet vergeten dat bijna drie jaar geleden de joodse kolonist Goldstein in de Ibrahimi-moskee 29 moslims vermoordde. Het hoofd van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, Saeb Erakat, noemde gisteren de kolonisten het 'werkelijke gevaar voor de vrede'. Alleen hun ontwapening zou de veiligheid kunnen waarborgen.

Voor de kolonisten geldt het omgekeerde: zij vrezen levensbedreigende toestanden als het Israëlische leger Hebron voor 80 procent ontruimt, zoals in het akkoord wordt voorzien.

Na zijn gedeeltelijke terugtrekking zal Israël bij oplopende spanning in de stad, die het voor joden en moslims heilige Graf van de Aartsvaders herbergt, niet langer een uitgaansverbod kunnen instellen om het gevaar van Palestijnse onlusten te keren.

De overeenkomst over Hebron die onder Amerikaanse auspiciën in de maak is, zal noodgedwongen een compromis zijn dat de Palestijnen het minst bevalt. Zij zullen moeten dulden dat Israëlische soldaten de joodse enclaves in het oude stadshart blijven beveiligen.

De kolonisten van Hebron, voor het merendeel ultra-orthodoxe nationalisten, zullen zich evengoed verraden voelen.

Zowel premier Netanyahu als president Arafat zal daarom moeite hebben het onderhandelingsresultaat te slijten. Maar het uitvoeren van de Palestijnse autonomie, waaraan de Israëlische premier zich opnieuw heeft verplicht, is in elk geval verre te verkiezen boven het vasthouden aan de status quo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.