Vredesproces staat onder druk door scheuring in IRA

Volgens de Ierse krant The Irish Independent hebben twintig hooggeplaatste IRA-leden, onder wie een voormalige stafchef en de huidige kwartiermeester-generaal, hun posities in de top van terreurorganisatie opgegeven....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De ruzie binnen de republikeinse beweging wordt door waarnemers gezien als de ernstigste sinds 1986. Toen splitste Republican Sinn Fein zich onder leiding van voormalig Sinn Fein-voorzitter Ruairi O Brádaigh en voormalig IRA-chefstaf Dáithí O Conaill af van het door Gerry Adams en Martin McGuinness geleide Sinn Fein, na onenigheid over het innemen van zetels in het Ierse parlement.

Volgens The Irish Independent heeft de nieuwe splitsing geleid tot zorg bij de Britse en Ierse regering. De weggelopen IRA-leden behoren tot de haviken in de organisatie, die de vredesonderhandelingen die plaatsvinden in Belfast met groot wantrouwen volgen. De regeringen hopen dat het tot een verzoening komt, om niet te worden opgescheept met 'twee IRA's', waarvan er één de onderhandelingen is toegedaan en de ander het geweld.

Twee weken geleden vond in Gweedore, in West-Donegal, een IRA-top plaats waar werd gesproken over de toekomst van het door de IRA afgekondigde staakt-het-vuren, wanneer er niet snel sprake zou zijn van vooruitgang op het politieke front.

Voortzetting van de huidige door Adams en McGuinness gepropageerde politieke koers, zou bij zeker 40 procent van de IRA-activisten twijfels oproepen. De IRA telt naar schatting tussen de 250 en 400 'soldaten'.

Volgens ingewijden is het staakt-het-vuren van de IRA, dat op 19 juli werd uitgeroepen, voorlopig niet in gevaar. Het hoogste orgaan van de IRA, de uit zeven personen bestaande Army Council, zou de touwtjes ondanks de dissidente geluiden nog stevig in handen hebben. Vrij algemeen wordt aangenomen dat zowel Adams als McGuinness deel uitmaakt van de Army Council.

De kwartiermeester-generaal, een tegenstander van de 'politici' binnen de IRA, werd samen met zijn vriendin, de zus van een voormalige hongerstaker, gedwongen de uit twaalf personen bestaande 'army executive' te verlaten. Hij ging over de opslagplaatsen voor wapens en explosieven van de organisatie. De ex-chefstaf, ook een havik, verliet de Army Council vrijwillig. Hij zou zijn vervangen door een IRA-leider uit Belfast, die loyaal is aan Adams en McGuinness en hun beleid van politiek onderhandelen.

Onmiddellijk na het uitroepen van het staakt-het-vuren maakten verschillende IRA-commandanten al een sterk voorbehoud over voortzetting daarvan, als bij de onderhandelingen niet snel een IRA welgevallige vooruitgang zou worden geboekt. En toen de politieke tak van de IRA, Sinn Fein, de Mitchell-principes ondertekende en daarmee toegang kreeg tot de vredesonderhandelingen, bleek binnen de IRA verschil van mening te bestaan tussen de oude vechtersbazen en de politieke leiding, vooral over het inleveren van wapens.

Uit de lagere echelons van de IRA stapten de afgelopen maanden verschillende activisten over naar de Continuity IRA (CIRA), een afsplitsing die zich niet stoort aan het staakt-het-vuren en die recentelijk verantwoordelijk was voor verschillende bomaanslagen. Het nu uitgetreden topkader zou zich echter niet hebben aangesloten bij de CIRA, maar voorlopig 'langs de zijlijn' de ontwikkelingen afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden