Vredesproces Pakistan-India nieuw leven ingeblazen

De buurlanden en aartsvijanden Pakistan en India hebben het vredesproces op nieuwjaarsdag nieuw leven ingeblazen. Ze wisselden lijsten met de locaties van nucleaire installaties uit.

ANP en AFP,

De betrekkingen tussen India en Pakistan, die beide over kernwapens beschikken, zijn al decennia slecht tot zeer slecht. De landen raakten zelfs drie keer verwikkeld in een oorlog. Twee keer werd er gevochten om de heerschappij over de regio Kasjmir, die nu is opgedeeld in een Pakistaans en een Indiaas deel.

Bijna oorlog

In 2002 kwam het opnieuw bijna tot een oorlog tussen beide landen, na een terreuraanslag op het Indiase parlement in New Delhi, waarbij twaalf mensen onder wie vijf schutters om het leven kwamen. India stelde dat de vanuit Pakistan opererende radicaalislamitische beweging Lashkar-e-Taiba achter de aanslag zat. Beide landen stuurden honderdduizenden militairen naar Kasjmir. De oorlogsplannen werden uiteindelijk niet uitgevoerd, onder zware druk van de internationale gemeenschap.

Vredesproces

Twee jaar later begonnen India en Pakistan aan een vredesproces, dat in november 2008 weer stil kwam te liggen door de drie dagen durende terreuractie in de Indiase metropool Mumbai. De regering van India meent dat Lashkar-e-Taiba ook verantwoordelijk was voor dit bloedbad, waarbij meer dan 160 mensen om het leven kwamen. India verweet Pakistan dat het veel te weinig actie ondernam tegen de extremisten.

Nu, ruim een jaar later, is dus weer sprake van dooi in de betrekkingen tussen de beide landen. De uitwisseling van informatie over de nucleaire installaties volgt op een oud akkoord waarin India en Pakistan overeenkwamen dat ze deze complexen niet zouden aanvallen in geval van oorlog.

Politieagenten uit Delhi doen een oefening (AP) Beeld AP
Politieagenten uit Delhi doen een oefening (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden