Vredesproces in Sri Lanka loopt gevaar

Het vredesproces in Sri Lanka is in gevaar gekomen door een conflict tussen president en regering. President Chandrika Kumaratunga heeft dinsdag drie ministers ontslagen en het parlement voor twee weken naar huis gestuurd....

Militairen bezetten de ministeries van de drie ontslagen bewindslieden en namen in Colombo strategische posities in, onder meer bij de gebouwen van de staatstelevisie en -radio. Het bleef rustig in de hoofdstad.

Premier Ranil Wickremesinghe liet vanuit Washington, waar hij vandaag president Bush ontmoet, weten dat Kumaratunga met haar 'onverantwoordelijke en onbezonnen actie het land in chaos en anarchie stort'.

Wickremesinghe had vorige week juist een belangrijk succes geboekt in zijn pogingen om vrede te sluiten met de Tamil Tijgers. De rebellen kwamen vrijdag met een plan voor zelfbestuur voor de Tamil-provincies, en lieten weten opnieuw te willen praten. In februari vorig jaar was al een staakt-het-vuren tot stand gekomen. In het moeizame vredesoverleg lieten de Tamil Tigers hun eis van een eigen onafhankelijke staat vallen.

President Kumaratunga heeft steeds kritiek gehad op het beleid van de premier ten aanzien van de rebellen. Zij meent dat Wickremesinghe te veel concessies wil doen aan de Tamil Tijgers.

Sri Lanka kent sinds enige jaren een 'cohabitation': het presidentschap is in handen van de ene grote partij, de andere partij zit in de regering. De twee partijen hebben de afgelopen decennia afwisselend geregeerd. Telkens als de regering, van welke kleur ook, tot zaken kwam met de Tamil Tijgers, werd een vredesakkoord door de oppositie tegengewerkt. Iets dergelijks lijkt nu opnieuw te gebeuren.

De drie ontslagen ministers, Tilak Marapone (Defensie), John Amaratunga (Binnenlandse Zaken) en Imthiaz Bakeer Markar (Informatie), vormden de spil in het broze vredesproces.

In een verklaring stelde Kumaratunga dat de ministers zijn ontslagen 'om te voorkomen dat de veiligheidssituatie in het land nog verder achteruitgaat'. De ministeries vallen voorlopig onder het gezag van de president.

De politie in het hele land is in de hoogste staat van paraatheid gebracht voor het geval er rellen uitbreken. President Kumaratunga heeft de internationale gemeenschap opgeroepen zich niet te veel te bemoeien met de burgeroorlog in Sri Lanka.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden