Vredesproces herstart in Washington

Na vier maanden bemiddelen en zes reizen naar de regio heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een 'basis' weten te creëren voor hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Het overleg begint naar verwachting nog deze maand in Washington.

VAN ONZE CORRESPONDENT AD BLOEMENDAAL

TEL AVIV - Israël zal in Washington worden vertegenwoordigd door minister van Justitie Tzipi Livni en premier Netanyahu's persoonlijke gezant, Jitschak Molcho. Aan Palestijnse kant onderhandelt Saib Erakat. Martin Indyk wordt de Amerikaanse onderhandelaar, zo werd gisteravond bekend.

Netanyahu vertelde zijn ministers zondag dat het vredesoverleg moet voorkomen dat aan Israëls grenzen 'een nieuwe, door Iran gesteunde terreurstaat' komt. Ook wil hij de wording van 'een binationale staat' tegengaan.

Alle aandacht was dit weekeinde gericht op de voorwaarden waaronder het overleg na een impasse van drie jaar zal worden hervat. Minister Kerry wilde daarover niets kwijt; de Amerikanen willen geruzie aan de vooravond van het overleg voorkomen.

Volgens de Israëlische minister van Strategische Zaken, Yuval Steinitz, heeft Israël ingestemd met de gefaseerde vrijlating van een aantal langgestrafte gevangenen. Volgens Palestijnse bronnen betreft het in totaal 350 gedetineerden, die in de loop van het overleg in groepen de vrijheid zullen krijgen. Ongeveer honderd van hen zitten al gevangen van voor de Oslo-akkoorden van 1993. De aankondiging leidde tot verontwaardigde reacties op de Israëlische radio van slachtoffers van terreuracties. De rechtervleugel van Netanyahu's Likud-partij verzet zich tegen vrijlating van 'terroristen met bloed aan de handen'.

Israël zegt dat het niet heeft toegegeven aan de Palestijnse eis dat Israël de grens van vóór 1967 erkent als basis voor de vredesonderhandelingen. Er komt evenmin een Israëlische bouwstop in bezet gebied, een andere Palestijnse voorwaarde. Naar verluidt heeft Netanyahu minister Kerry wel informeel beloofd dat Israël voorlopig afziet van de bouw van nieuwe overheidsprojecten in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een Palestijnse regeringsbron heeft Kerry een brief overhandigd aan Abbas waarin hij zegt dat de onderhandelingen worden gevoerd op basis van de grens van 1967; mogelijk betreft het hier een puur Amerikaanse toezegging.

In de PLO is felle kritiek op Abbas' besluit het overleg te hervatten. Jasser Abed Rabbo van Abbas' Fatah-factie zei dat er pas een Palestijnse delegatie naar Washington vertrekt als alle Palestijnse eisen zijn ingewilligd. De aan Fatah gelieerde krant Al-Ayyam schrijft dat Israël en de Palestijnen alleen met elkaar gaan onderhandelen om de Amerikanen een plezier te doen.

pagina 16-17 Dankzij John Kerry kan Benjamin Netanyahu de wolven voorlopig van de deur houden

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden