Vredespijp in Aziatische bierstrijd

Heineken lijkt toch aan het langste eind te trekken in de slepende slag om de Singaporese brouwerijgroep Asia Pacific Breweries: er is overeenstemming bereikt met de Thaise belagers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Heineken lijkt de Aziatische bieroorlog in zijn voordeel te hebben beslist. Dinsdagavond laat kwam het concern met de verlossende mededeling dat er een vredesakkoord is getekend met de Thaise belagers onder leiding van drankenmiljardair Charoen Sirivadhanabhakdi. Heineken krijgt de volledige controle over zijn halfdochter Asia Pacific Breweries (APB), de grootste brouwer in de regio. De beurskoers van Heineken steeg woensdag 6,3 procent, naar bijna zijn hoogste stand dit jaar.

Dat het niet bij vrome woorden blijft, werd woensdag meteen duidelijk gemaakt. Heineken neemt een pakket aandelen over waarmee de Thaise combinatie in juli zijn overval op APB had geopend: 8,6 procent van de APB-aandelen.

Met het vredesakkoord lijkt Heineken de brouwerij van populaire bieren als Tiger en Bintang te hebben veiliggesteld. Al 81 jaar runt Heineken die, samen met zijn trouwe partner in Singapore Fraser & Neave (F&N).

Die relatie kwam zwaar onder vuur te liggen toen in juli ThaiBev, het concern van Sirivadhanabhakdi, een pakket aandelen bemachtigde in zowel APB als F&N. Inmiddels is 30 procent van de aandelen F&N in handen van ThaiBev.

Vorige week leken de Thai de winnende zet op het schaakbord te doen door een bod uit te brengen op alle aandelen F&N. Als dat bod zou slagen, zou Heineken zijn opgezadeld met een vijandige partner. Alles wees erop dat het ThaiBev, bierbrouwer immers, vooral was te doen om de controle te verwerven over APB.

Nu, enkele dagen later, lijkt Heineken toch aan het langste einde te trekken.

Op 28 september houdt F&N een cruciale aandeelhoudersvergadering. ThaiBev heeft dinsdag toegezegd daar te zullen instemmen met de verkoop van APB aan Heineken. In ruil daarvoor ziet Heineken af van een tegenbod op alle aandelen van F&N. Kennelijk was Heineken bereid dat wapen in stelling te brengen, al heeft het concern dat nooit bevestigd.

Het zou voor Heineken een ramp zijn geweest om APB kwijt te raken. APB zit midden in 's werelds snelst groeiende biermarkt. Nu ThaiBev is gepacificeerd, kan Heineken rustig voortgaan met het verwerven van alle aandelen APB. Eind deze maand zal F&N besluiten zijn APB-aandelen over te doen aan Heineken, daarna volgt een bod op de rest van de aandelen die nog op de beurs zijn genoteerd.

Voor het eerst na 81 jaar halfdochterschap komt Asia Pacific Breweries dan als volle dochter in de boeken van Heineken. Vanaf dat moment zal 10 procent van Heinekens omzet komen uit Zuid-Oost Azië. Van de bedrijfswinst van het concern komt nu bijna 7 procent uit die regio, straks 15 procent. Bovendien wordt Heineken slagvaardiger in deze regio, waar het nu al de nummer één is.

De Thaise belager ThaiBev neemt genoegen met de restanten van F&N: een omvangrijke vastgoedportefeuille en een frisdrankendivisie. Het is meer dan een troostprijs, want Sirivadhanabhakdi heeft in beide branches al grote belangen.

Goedkoop is Heinekens overwinning niet. In totaal gaat de operatie 3,3 miljard euro kosten. De prijs voor APB bedraagt ruim achttienmaal de winst van de Aziatische brouwerij. Eerder dit jaar betaalde 's werelds grootste brouwer Anheusser Busch vijftienmaal de winst voor een grote Mexicaanse brouwer.

Helemaal zeker is de overwinning overigens nog niet; het Japanse bierconcern Kirin bezit 15 procent van de aandelen F&N. Het heeft al eerder gezegd zeer geïnteresseerd te zijn in de brouwerijen van APB.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden