Vredesoverleg wellicht zonder Sinn Fein

Sinn Fein, de politieke arm van het Iers Republikeinse Leger IRA, wordt naar alle waarschijnlijkheid uit het vredesoverleg over Noord-Ierland gezet, omdat de IRA verantwoordelijk wordt gehouden voor twee moordaanslagen die afgelopen week in Noord-Ierland zijn gepleegd....

REUTERS; THE GUARDIAN; AP

Reuters, The Guardian, AP

BELFAST

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, zei vrijdag dat de uitsluiting komende week aan de orde komt als de vredesbesprekingen worden hervat.

Met de uitsluiting van Sinn Fein zou het Noord-Ierse vredesproces in zijn ergste crisis tot nu toe komen. Hoewel de Britse en Ierse regeringen er alles aan willen doen om Sinn Fein binnen boord te houden, maakten de Ulster Unionisten gisteravond duidelijk dat ze opstappen als maatregelen uitblijven. En zonder unionisten zou het onmogelijk worden een vredesakkoord te sluiten.

Sinn Fein-voorzitter Mitchel McLaughlin zei gisteren 'dat er geen enkele reden is Sinn Fein van de besprekingen uit te sluiten. Sinn Fein is niet betrokken bij welke moord dan ook'.

Volgens McLaughlin zullen de vredesbesprekingen zonder Sinn Fein mislukken en raakt het vredesproces onherstelbaar beschadigd als de partij wordt uitgesloten.

Mowlam zei in een verklaring dat volgens het hoofd van de politie, Ronnie Flanagan, de IRA achter de twee moorden zit. 'Met de Ierse regering en de andere partijen zullen we hier zeer zorgvuldig naar moeten kijken. De integriteit van de besprekingen en ieders belofte alleen vreedzame middelen te hanteren gaan voor alles en alle deelnemers moeten eerlijk en gelijk worden behandeld.'

Maandagavond werd een man doodgeschoten in een veronderstelde drugskwestie en een dag later kwam een man om het leven die in zijn auto op zijn vriendin zat te wachten. Het laatste slachtoffer behoorde tot het kamp van de protestantse loyalisten.

Later gaf de IRA een korte verklaring uit waarin de katholieke paramilitaire organisatie zei dat 'in tegenstelling tot speculatie rond recente aanslagen in Belfast' de zeven maanden geleden afgekondigde wapenstilstand 'nog intact is'. Een ondubbelzinnige ontkenning van verantwoordelijkheid voor de aanslagen bevatte de boodschap echter niet.

Sinn Fein-leider Gerry Adams beschuldigde gisteren de belangrijkste protestantse partij van Noord-Ierland en de Noord-Ierse politie ervan samen te spannen om Sinn Fein in verband te brengen met de 'tragische' aanslagen, om hem zo uit het overleg te kunnen stoten.

Een IRA-bron zei gisteren echter dat IRA-leiders de moordaanslagen hebben gesanctioneerd. Volgens hem zou Sinn Fein daardoor zonder gezichtsverlies kunnen wegblijven van onderhandelingen waarover de onvrede onder de IRA-achterban alleen maar toeneemt. Een unionistische bron steunde deze uitleg: 'Als zij worden uitgesloten kan Sinn Fein zeggen dat ze achter het vredesproces blijven staan en dat het de schuld is van de Britten dat ze niet meer mogen meepraten. Maar het stelt ze tegelijkertijd in staat om tegen de hardliners te zeggen dat ze hen nooit in de steek hebben gelaten.

De meeste protestantse politici vindendat Sinn Fein van de onderhandelingstafel moet worden geweerd. Want daarmee zou de partij net zo worden behandeld als de Ulster Democratic Party (UDP), die uit het overleg werd gezet nadat de aan de UDP gelieerde Ulster Freedom Fighters hadden toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de moord op drie katholieken.

Britse regeringswoordvoerders zeiden deze week dat de UDP nog voor het einde van deze maand weer tot het Noord-Ierse vredesoverleg wordt toegelaten. David Adams, die voor de UDP onderhandelt, zei dat hij dit al binnen enkele dagen verwacht.

David Adams zei ook dat hij erop rekent dat Sinn Fein wordt uitgesloten. 'Geen enkele partij heeft er belang bij van de onderhandelingen te worden weggehouden. Maar er mag geen situatie ontstaan waaruit zou blijken dat er met twee maten wordt gemeten over wie mag meedoen aan de onderhandelingen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden