Vredesoverleg Tsjetsjenië aangekondigd

President Jeltsin en de Tsjetsjeense leider Zelimchan Jandarbijev hebben afgesproken binnenkort onderhandelingen te beginnen over een vreedzame regeling van het conflict in Tsjetsjenië, dat al anderhalf jaar duurt....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens een medewerker van Jeltsin zullen de onderhandelingen eind mei beginnen. Volgens Jeltsin, die gisteren op verkiezingstournee was in de noordelijke stad Archangelsk, zal Jandarbijev naar Moskou komen voor de vredesonderhandelingen. De Russische president heeft de Tsjetsjeense leider en alle leden van zijn delegatie een volledige veiligheidsgarantie gegeven.

Jeltsin zei dat hij later - maar vóór de verkiezingen - een bezoek aan Tsjetsjenië zal afleggen. De Russische president was opgetogen over de doorbraak: 'Het ijs is gebroken. Dat is heel belangrijk.'

Het nieuws van de onderhandelingen werd bekendgemaakt door Tim Guldimann, leider van de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. De OVSE-gezanten hebben de afgelopen tijd druk bemiddeld.

Het is de vraag of de onderhandelingen veel zullen opleveren. Volgens minister voor nationaliteitenkwesties Michajlov is in ieder geval afgesproken dat de kwestie van de staatkundige status van Tsjetsjenië niet aan de orde zal komen tijdens de besprekingen tussen Jeltsin en Jandarbijev. De Tsjetsjeense leider volgde vorige maand president Doedajev op, nadat deze bij een Russische raketaanval was omgekomen.

Volgens Michajlov zal het militaire akkoord dat de Russen en de Tsjetsjenen vorig jaar juli sloten het uitgangspunt van de onderhandelingen worden. De Russen beloofden toen hun troepen geleidelijk uit Tsjetsjenië terug te trekken in ruil voor ontwapening van de Tsjetsjeense eenheden.

Maar het akkoord liep stuk, nadat de commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië begin oktober zwaar gewond was geraakt bij een bomaanslag. Kort daarvoor was ook een mislukte aanslag gepleegd op Jeltsins vertegenwoordiger voor Tsjetsjenië, Oleg Lobov.

Opmerkelijk is dat de Russen de OVSE opnieuw hebben ingeschakeld om contacten te leggen met de Tsjetsjeense vijand. Sinds het afbreken van de onderhandelingen negeerden de Russen de OVSE. De missie-leden mochten lange tijd zelfs nauwelijks Grozny uit.

Het is nog onduidelijk hoe de Russische militaire leiding op het nieuws van de onderhandelingen zal reageren. Minister van Defensie Gratsjov heeft in het verleden herhaaldelijk laten weten dat hij niet veel op heeft met onderhandelingen en de voorkeur geeft aan een doortastende militaire operatie.

De afgelopen dagen werd in de Russische media al druk gespeculeerd over het ophanden zijnde ontslag van de minister. Als mogelijke opvolger van Gratsjov wordt generaal Gromov genoemd, die de leiding had over de terugtrekking van de Sovjet-troepen uit Afghanistan.

De leiding van de federale troepen in Tsjetsjenië meldde gisteren juist dat Bamoet, een van de belangrijkste Tsjetsjeense bolwerken, vrijwel geheel in handen van de Russen was gevallen. Volgens de Russische generaal Trosjin zouden zijn troepen de ondergrondse raketsilo's hebben ingenomen, waar de Tsjetsjeense strijders zich maandenlang hadden verschanst.

De strijd om Bamoet heeft ruim een jaar geduurd. Eerder deze week kwamen er nog veertig Russische militairen om bij een verrassingsaanval van de Tsjetsjenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden