nieuwsAfghanistan

Vredesoverleg met Taliban weer in zicht na verrassingsbezoek Trump aan Afghanistan

De VS en de Taliban staan op het punt de afgebroken vredesonderhandelingen te hervatten. De Taliban reageerden vrijdag positief nadat president Trump tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan had gezegd bereid te zijn tot een wapenstilstand.

Stieven Ramdharie
Het korte bezoek aan Afghanistan was Trumps tweede aan een oorlogsgebied sinds zijn aantreden.  Beeld AFP
Het korte bezoek aan Afghanistan was Trumps tweede aan een oorlogsgebied sinds zijn aantreden.Beeld AFP

Trump dook donderdagavond plotseling op vlak bij Kabul om de feestdag Thanksgiving te vieren met Amerikaanse militairen. De Afghaanse president Ashraf Ghani werd om veiligheidsredenen pas kort voor zijn aankomst ingelicht dat de Amerikaanse president de luchtmachtbasis Bagram zou bezoeken. Slechts een kleine groep journalisten werd erover ingelicht.

‘De Taliban willen een akkoord sluiten en wij zijn in overleg met ze’, zei Trump op Bagram, waar hij soldaten een Thanksgiving-diner serveerde en met ze at. ‘Wij hebben gezegd dat er een wapenstilstand moet komen. Zij wilden dat aanvankelijk niet, maar nu wel, denk ik. Het zal volgens mij wel die richting opgaan.’ Trump brak de onderhandelingen in september boos af na een aanslag in Kabul waarbij twaalf doden vielen, onder wie een Amerikaanse soldaat.

Uren nadat Trump zijn bezoek van ruim drie uur had afgesloten en Air Force One weer in de lucht was, reageerden de Taliban positief op zijn woorden. Taliban-functionarissen zeiden dat ze sinds vorige week overleg hebben met Amerikaanse collega’s in Qatar over hervatting van de onderhandelingen om Amerika’s langste oorlog ooit te beëindigen. De VS vielen het land in 2001 binnen na de aanslagen van 9/11 en voeren er nu langer strijd dan in Vietnam.

Verkiezingsbelofte

De VS hebben nog zo’n 13 duizend soldaten in Afghanistan; op het hoogtepunt van de oorlog waren er bijna 120 duizend. Sinds de Amerikaanse invasie zijn zo’n 2.400 soldaten gesneuveld. Beëindiging van het conflict was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloften in de presidentsstrijd. Geschat wordt dat de oorlog de VS tot nu toe zo’n 2 duizend miljard dollar heeft gekost, inclusief de medische zorg voor de meer dan 20 duizend gewonde militairen.

Een Taliban-woordvoerder zei vrijdag dat de strijdgroep bereid is het vredesoverleg te hervatten. ‘Wij hopen dat Trumps bezoek aan Afghanistan zal uitwijzen dat hij serieus is’, aldus een Taliban-commandant. ‘Wij denken dat hij geen andere keus heeft.’ Beide partijen waren in september dicht bij een akkoord. Dit voorzag in geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse soldaten in ruil voor garanties dat Afghanistan niet gebruikt zou worden om aanslagen te plegen tegen de VS.

Het korte bezoek aan Bagram was Trumps tweede aan een oorlogsgebied. Vorig jaar dook hij plotseling op in Irak, samen met first lady Melania, om Kerstmis te vieren met Amerikaanse militairen op een luchtmachtbasis ten westen van Bagdad. Trump werd in de maanden daarvoor bekritiseerd dat hij sinds zijn aantreden de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan niet had bezocht.

President Trump laat zijn Thanksgiving-maaltijd zien op de luchtmachtbasis Bagram bij Kabul.  Hij at mee met de Amerikaanse soldaten.  Beeld AFP
President Trump laat zijn Thanksgiving-maaltijd zien op de luchtmachtbasis Bagram bij Kabul. Hij at mee met de Amerikaanse soldaten.Beeld AFP

Geen impeachment-kritiek

Nadat de president had geholpen bij het opscheppen van het kalkoendiner van de militairen in het Afghaanse Bagram, schoof hij bij ze aan. Trump prees de militairen. ‘Ik zou Thanksgiving met niemand anders willen vieren dan met de sterkste, beste en meest heldhaftige soldaten op aarde’, aldus Trump. De president grapte dat hij nauwelijks iets kon eten omdat veel militairen met hem op de foto wilden. Trump op klagerige toon: ‘Ik heb niets kunnen eten van de kalkoen.’

Op de terugweg naar de VS kon hij het niet nalaten een sneer uit te delen naar het blad Newsweek dat had gemeld dat Trump ‘twitterend en golfend’ Thanksgiving zou vieren. ‘Ik dacht dat Newsweek failliet was’, twitterde de president over het weekblad dat ooit met Time behoorde tot de meest toonaangevende opiniebladen van de VS. Opvallend is dat Trump al twee dagen het impeachment-onderzoek van de Democraten niet bekritiseert op Twitter.

In de dagen daarvoor haalde hij om de haverklap uit naar het onderzoek en Democratische parlementariërs. Diverse deskundigen hebben de president de afgelopen weken aangeraden het onderzoek in het openbaar te negeren en te werken aan zijn beleidsplannen, iets wat Bill Clinton in 1998 ook deed toen het Huis van Afgevaardigden hem wilde afzetten.

President Trump poseert voor een selfie met Amerikaanse militairen. Sinds zijn aantreden werd Trump bekritiseerd dat hij geen bezoek bracht aan Amerikaanse soldaten in oorlogsgebiedt. Pas eind 2018, na bijna twee jaar in het Witte Huis, dook hij op in een oorlogszone. Hij bezocht de luchtmachtbasis Al-Asad in Irak.  Beeld AFP
President Trump poseert voor een selfie met Amerikaanse militairen. Sinds zijn aantreden werd Trump bekritiseerd dat hij geen bezoek bracht aan Amerikaanse soldaten in oorlogsgebiedt. Pas eind 2018, na bijna twee jaar in het Witte Huis, dook hij op in een oorlogszone. Hij bezocht de luchtmachtbasis Al-Asad in Irak.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden