Vredesoverleg Macedonië stagneert

Na aanvankelijk optimisme over een vredesovereenkomst in Macedonië zijn de gesprekken maandag toch weer vastgelopen. Een dag na het veelbelovende akkoord over de opname van meer etnisch-Albanezen in het politiekorps, legden de Macedonische leiders in Ohrid nieuwe eisen op tafel....

De Macedoniërs eisen nu dat de etnisch-Albanese rebellen hun wapens inleveren nog voordat een vredesovereenkomst aan het parlement wordt voorgelegd. De Albanese politici die de onderhandelingen voeren, zeiden gisteren dat de UCK-strijders bereid zijn hun wapens onder toezicht van de NAVO neer te leggen, maar alleen als de Macedonische regering eerst de gemaakte overeenkomsten uitvoert.

'Ik ben geschokt', zei de Amerikaanse bemiddelaar James Pardew over deze overwachte kink in de kabel. Een anonieme westerse onderhandelaar noemde de eisen een duidelijke poging om het akkoord te dwarsbomen. François Léotard, die namens de Europese Unie bij het overleg is, was minder somber. 'We hebben meer tijd nodig - één, twee dagen, niet meer neem ik aan', zei hij. 'We wachten op een positief signaal van de Macedonische regering. Ze vergaderen op dit moment in Skopje over veiligheidskwesties.'

De NAVO kan op zeer korte termijn een 3500 man sterke troepenmacht in Macedonië inzetten zodra er een vredesakkoord is bereikt en de rebellen bereid zijn zich te ontwapenen. Volgens woordvoerder majoor Barry Johnson kunnen de eerste militairen al na 48 uur arriveren. De troepenmacht zou binnen twee weken volledig operationeel zijn.

Landen die te kennen hebben gegeven deel te willen nemen aan de operatie zijn onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook Nederland is in principe bereid honderd tot tweehonderd man te sturen.

Het vredesakkoord moet een einde maken aan de aanvallen van Albanese UCK-rebellen in noordelijk Macedonië. Die hebben sinds februari dit jaar tientallen levens gekost. Duizenden inwoners van de regio werden gedwongen te vluchten. De rebellen eisen meer rechten en een grotere invloed voor de etnisch Albanese minderheid in Macedonië. Een akkoord over de invoering van het Albanees als officiële taal werd vorige week al bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden