Vredesoverleg Jemen uitgesteld wegens aanhoudende gevechten

De vredesgesprekken over de burgeroorlog in Jemen zijn uitgesteld wegens aanhoudende gevechten in het land. Delegaties van de Houthi-rebellen en ex-president Ali Abdullah Saleh hebben maandag laten weten thuis te blijven omdat de wapenstilstand die sinds een week actief is niet zou worden nageleefd.

Redactie
Aanhangers van de Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Beeld afp
Aanhangers van de Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.Beeld afp

'Er is geen reden om te onderhandelen als de wapenstilstand niet wordt gerespecteerd', zei een woordvoerder van ex-president Saleh. Vooral rond de stad Taiz blijven de gevechten aanhouden.

De huidige regering van president Hadi is wel in Koeweit, waar de vredesgesprekken plaastvinden, en verwacht dat de andere partijen dinsdag alsnog aansluiten. De regering en de Houthi's lieten dit weekend nog weten voorzichtig optimistisch te zijn over de onderhandelingen.

In juni en december mislukten pogingen van de Verenigde Naties om de partijen in de burgeroorlog om de tafel te krijgen. De oorlog begon ruim een jaar geleden, nadat de Jemenitische regering door aanhangers van Saleh en de rebellen in het nauw werd gedreven. Saudi-Arabië en verscheidende Arabische Golfstaten mengden zich al snel in het conflict.

Humanitaire hulp

Volgens de VN heeft de strijd aan 6200 mensen het leven gekost, van wie de helft burgers. Meer dan 2,3 miljoen inwoners zijn hun huizen ontvlucht en meer dan 21 miljoen mensen (80 procent van de bevolking) heeft humanitaire hulp nodig. Anders gezegd: vier van de vijf inwoners heeft niet genoeg water, voedsel, medische hulp of heeft geen onderdak.

Er vechten ook andere partijen in het land. Extremisten van Al Qaida en Islamitische Staat maken gebruik van het machtsvacuüm en krijgen in sommige delen van Jemen steeds meer voet aan de grond. Deze partijen zouden sowieso al niet deelnemen aan de vredesgesprekken.

Oorlog Jemen

Hoe is het om in Jemen te overleven? De Volkskrant sprak met drie mensen in drie verschillende steden. 'Mijn grootste angst was om in kleine stukjes uiteen te spatten', vertelt Nisma uit Aden. 'Dat zag je gebeuren met anderen. Als ze uit de puinhopen werden opgegraven en er eerst een hand, een been, een voet gevonden werd.'

De voedseltekorten in het door oorlog geteisterde Jemen nemen volgens Oxfam Novib steeds ernstiger vormen aan. Nu ook banken zich terugtrekken uit het land, dreigen voedselimporteurs in het Arabische land in de problemen te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden