Vredesorganisatie Pax: 'Met deze Nobelprijs voor ICAN mist Nederland de boot'

'Eigenlijk kan ik zeggen: wij hebben zelf de Nobelprijs gewonnen', zegt Helma Maas, woordvoerder van vredesorganisatie Pax. 'Wij spelen een grote rol binnen ICAN. Zonder ons zou ICAN eigenlijk niet kunnen draaien.' Helaas stemde Nederland in de VN-raad nou net tégen het verdrag om kernwapens uit te bannen.

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons is de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2017. Beeld ap

Pax was niet betrokken bij de oprichting van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons in 2007, toen oude vredesactivisten en jonge mensen uit vooral Australië elkaar vonden. Maar al spoedig stapte Pax in, zegt Maas, 'en we zijn er een steeds grotere rol in gaan spelen. We geven geld voor het ICAN-kantoor in Genève en we geven vooral ideeën.' De organisatie van Maas is lid van de raad van toezicht van ICAN, de International Steering Group.

Medewerkers van Pax hebben in de loop der jaren grote internationale netwerken opgebouwd. ICAN leunt daar sterk op, volgens Maas. Ook heeft de nieuwe Nobelprijswinnaar regelmatig vergaderingen op het Utrechtse kantoor van Pax, een fusie van Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). ICAN heeft zelf een klein kantoor in Genève en een klein aantal medewerkers 'die zich driekwart in de rondte lobbyen'.

Een mijlpaal was het aannemen op 7 juli dit jaar van het Internationaal Verdrag voor het Uitbannen van Kernwapens. In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemden 122 lidstaten voor het verdrag. Inmiddels hebben 53 landen getekend, drie landen hebben geratificeerd. Het verdrag wordt van kracht als 50 landen hebben geratificeerd.

Als enige stemde Nederland in de VN-vergadering tegen het verdrag. Een land onthield zich (Singapore), 69 landen namen niet deel aan de stemming, waaronder alle landen die kernwapens bezitten en alle lidstaten van de Navo (behalve Nederland).

Maas noemt het stemgedrag van Nederland een gemiste kans. 'Eigenlijk zou het nieuwe regeerakkoord nu alsnog herschreven moeten worden. Met deze Nobelprijs voor ICAN mist Nederland de boot.'

Nobelprijs voor de Vrede voor internationale campagne tegen kernwapens

De internationale campagne tegen kernwapens (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. ICAN is een samenwerkingsverband van honderden ngo's die streven naar de afbouw van het wereldwijde kernarsenaal. Het Nobelprijscomité noemt haar werk belangrijk, nu de dreiging van het gebruik van kernwapens toeneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.