Vredesmissie 500 mariniers uit Nederland naar Eritrea

De ministers Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en De Grave van Defensie stellen het kabinet voor 500 mariniers naar Ethiopië en Eritrea te sturen in het kader van een VN-vredesmissie....

Van onze verslaggever Frank Poorthuis

De mariniers moeten deel uitmaken van een 4200 man tellende troepenmacht van de Verenigde Naties, Unmee, die het op 18 juni gesloten bestand tussen Ethiopië en Eritrea controleert. Unmee moet volgens secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zo snel mogelijk worden gestationeerd. Er zijn nu honderd VN-waarnemers actief, onder wie een Nederlandse officier.

Het is nog onduidelijk op welke termijn de 500 Nederlandse mariniers moeten afreizen naar het gebied en hoe lang zij blijven. De mariniers zullen waarschijnlijk als onderdeel van de shirbrig, een snel inzetbare multinationale brigade, worden ingezet.

De militairen hoeven geen gevechtstaken uit te voeren. Ze gaan opereren in een bufferzone van 25 kilometer breed, op deduizend kilometer lange grens tussen beide landen. De VN heeft Nederland eerderinformeel gepolst over deelname aan de missie. Een officieel verzoek komt pas als een land aangeeft op zo'n verzoek in te willen gaan.

Van Aartsen en De Grave hebben inmiddels politieke steun gezocht en gevonden in de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor de VVD. De partij van De Grave en Van Aartsen staat gewoonlijk huiverig tegenover dergelijke militaire avonturen.

Van Aartsen en De Grave zeggen in hun voorstel aan de ministerraad dat ze van de VN de verzekering willen hebben dat andere landen deelnemen. Zij wijzen er ook op dat aan de voorwaarden van het zogeheten toetsingskader moet worden voldaan. Dat is de checklist die Defensie en Buitenlandse Zaken gebruiken bij verzoeken om deelname aan missies, geënt op twee pijlers: er moet een (inter)nationaal belang mee zijn gediend en het moet gaan om beheersbare risico's.

De uitzending van Nederlandse militairen naar Afrika is een heikel punt. De VN vraagt lidstaten al jaren deel te nemen aan vredesmissies voor diverse brandhaarden op dit continent. Bij hoorzittingen van de commisie-Bakker over de VN-missie naar Bosnië, voor de zomer, vertelde een diplomaat dat in de loop der jaren tientallen verzoeken zijn afgewezen. Steeds werden de risico's als te groot beschouwd.

De Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Van Walsum, stelde het kabinet in die tijd voor om deel te nemen aan een VN-vredesmissie in Sierra Leone. Hij betoogde dat Nederland zich op die wijze van zijn Srebrenica-syndroom kon bevrijden, doelend op de desastreus verlopen missie in voormalig Joegoslavië. Het kabinet wees zijn voorstel vanwege de hoge risico's van de hand.

Deelname aan de missie in Ethiopië en Eritrea biedt Nederland tevens kans het tijdelijk lidmaatschap van de Veiligheidsraad, dat in december afloopt, extra invulling te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden