Vredesmacht

OPNIEUW zullen Nederlandse militairen naar een buitenlandse brandhaard worden gestuurd. Het kabinet heeft besloten 250 militairen te leveren voor de NAVO-vredesmacht in Macedonië....

Die stilte is opmerkelijk. Want de missie is riskant. De situatie in Macedonië is sterk gepolariseerd geraakt. Vrijwel dagelijks doen zich gewelddadige incidenten voor tussen de Macedonische strijdkrachten en rebellengroeperingen die zeggen te strijden voor meer rechten voor de etnisch-Albanese minderheid.

Het land bevindt zich in een schemerzone tussen oorlog en vrede. En daar zal dan straks, zodra alle lidstaten ermee hebben ingestemd, de NAVO-vredesmacht ten tonele verschijnen. Met een lichte bewapening, een geringe mankracht en een beperkt mandaat. De taak van de 3500 militairen bestaat slechts uit het inzamelen van de wapens die de rebellen worden geacht op vrijwillige basis in te leveren.

De vergelijking met Unprofor dringt zich op, de VN-vredesmacht die indertijd met te weinig mensen en materieel een speelbal werd van de oorlogvoerende partijen in Bosnië. Het is ongetwijfeld deze Bosnische parallel die sommige NAVO-lidstaten doet aarzelen goedkeuring te geven aan het verzoek van NAVO-secretaris-generaal Robertson om de vredestroepen zo snel mogelijk in Macedonië te legeren.

De NAVO erkent de beperkingen van de missie, maar hoopt door snel te handelen dat de operatie een succes zal worden, zodat het niet nodig zal zijn een grootscheepse vredesmacht van tienduizenden miltairen te sturen. Bovendien is afgesproken dat de missie geen open einde zal hebben, maar binnen dertig dagen moet zijn voltooid.

Het Nederlandse kabinet is zich bewust van de risico's. Toch heeft het besloten zijn medewerking te verlenen. Het voelt zich in dat besluit gesterkt door het feit dat de duur van de missie beperkt is en de Nederlandse troepen nauw zullen samenwerken met de manschappen van een groot land (Groot-Brittannië). Dat moet Srebrenica-achtige drama's voorkomen.

Natuurlijk bestaan er op dit punt geen absolute zekerheden. Wat gebeurt er als er na dertig dagen geen succes is geboekt - zal de NAVO zich dan echt terugtrekken en Macedonië aan zijn lot overlaten? Of zal zij dan toch blijven, waarna het gevaarlijke Bosnische doormodder-scenario in werking treedt?

Dat laatste is het grootste gevaar dat dreigt. Om dat te vermijden moet de NAVO duidelijk maken dat zij niet, zoals de VN destijds, met zich laat sollen en zonodig snel zwaardere middelen zal inzetten. Als daar goed op wordt gelet, is het Nederlandse besluit om mee te werken aan de bondgenootschappelijke missie om de stabiliteit in Europa te bewaken, heel goed te billijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden