Vredesmacht mag vrede afdwingen in Somalië

Amsterdam De vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, Unisom, krijgt een krachtiger mandaat. Haar opdracht zal verschuiven van ‘vrede handhaven’ naar ‘vrede afdwingen’....

Van onze buitenlandredactie

Islamistische opstandelingen van Al Shabaab, die in Mogadishu strijd leveren met de Somalische interim-regering, pleegden op 11 juli twee aanslagen in Kampala, waarbij 76 doden vielen. Sindsdien is Oeganda, dat de helft levert van de huidige zesduizend Unisom-strijders, er zeer op gebrand de missie in Somalië te versterken. Met Somalië verzocht het de Afrikaanse Unie binnen twee weken tweeduizend extra militairen te sturen. Guinee en Djibouti hebben toegezegd extra militairen te zenden.

Oeganda is echter bereid desnoods in zijn eentje de strijd op te voeren tegen Al Shabaab, mochten extra troepen uitblijven. ‘Als we de juiste informatie hebben (over Al Shabaab, red.) komen we in actie. We zijn er klaar voor’, zei de Oegandese minister voor Internationale Betrekkingen Okello Oryem.

De Verenigde Staten en de EU hebben ook ‘aanhoudende steun’ toegezegd voor de strijd in Somalië. Deze verloopt ‘niet goed’, zei de Somalische minister van Defensie, Abubakar Abdi Osman, in de marge van de top. Al Shabaab ‘heeft 3.000 kilometer van de kust in handen. Ze hebben havens, vliegvelden en heffen belasting. Van de losgelden die de Somalische piraten ontvangen, gaat 40 procent naar Al Shabaab, die hun wapens van Al Shabaab krijgen’, zei hij tegen de Oegandese krant The Monitor.

Al Shabaab krijgt de wapens weer van de ‘drieduizend buitenlandse strijders’ die zich volgens hem in Somalië bevinden. ‘Zij zijn degenen die mensen opblazen.’

De Afrikaanse Unie slaagt er niet in met één mond te spreken over de arrestatie van de Soedanese president Omar al-Bashir, tegen wie het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd wegens genocide. Een kritische ontwerpresolutie over het Strafhof werd zaterdagnacht aangepast na een felle discussie, aldus persbureau Reuters, dat inzage had in de eerdere versie. Zo is de alinea geschrapt waarin AU-leden werd verzocht ‘niet samen te werken’ met het Strafhof als Bashir op hun grondgebied landt, zelfs niet als het desbetreffende land partij bij dat Strafhof is. Ook een alinea met kritiek op hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo is verdwenen.

‘Zuid-Afrika, Botswana en Ghana leidden de groep die de alinea’s wilden schrappen’, zei een westerse diplomaat, die de ontwerpresolutie had gezien. ‘Libië, Eritrea, Egypte en sommige andere landen die niet bij het Strafhof zijn aangesloten, hebben zich fel verzet tegen de wijzigingen maar trokken aan het kortste eind.’

De resolutie, die vandaag zou worden aangenomen, verwerpt wel ‘voor het moment’, het plan van het Strafhof in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een ‘Afrikaans verbindingskantoor’ te openen.

Bashir bracht deze week een bezoek aan Tsjaad zonder dat hij werd gearresteerd. Tsjaad is een van de dertig Afrikaanse ‘leden’ van het Strafhof, en om die reden formeel verplicht met het hof samen te werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden