Vredesmacht komt na vertrek Aristide

De Amerikaanse president Bush heeft zondag, na het vertrek van president Aristide, een contingent mariniers naar Haïti gestuurd. Ook zijn Canadese militairen aangekomen op het eiland....

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam afgelopen nacht in een spoedzitting bijeen om te praten over de vredesmacht. De verwachting was dat de raad het sturen van Amerikaanse en Franse eenheden achteraf zal goedkeuren.

Het was gisteravond onduidelijk naar welke bestemming de gevluchte president op weg was. Marokko, Zuid-Afrika en Taiwan spraken berichten tegen dat zij Aristide asiel hebben aangeboden. Panama en Costa Rica hebben zich bereid getoond hem korte tijd op te vangen. Aristides toestel had een tussenlanding gemaakt in de Dominicaanse Republiek, en zou op weg zijn naar een Afrikaans land.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde alleen zeggen dat de ex-president 'op een hoogte van 37 duizend voet' zat.

Aristide besloot zondagmorgen om zes uur plaatselijke tijd af te treden. Hij deed dit na overleg met Amerikaanse en Franse diplomaten in zijn paleis in de hoofdstad Port-au-Prince. Op verzoek van Aristide stelden de Verenigde Staten hem een vliegtuig ter beschikking en garandeerden hem een veilige aftocht.

Premier Neptune maakte het vertrek van de president bekend voor de tv. 'Ik treed af om een bloedbad te voorkomen', zei Neptune namens Aristide. Het presidentschap wordt waargenomen door Boniface Alexandre, de president van het Hooggerechtshof.

Groepen opstandelingen, die een groot deel van Haïti beheersen, hadden gedreigd de hoofdstad aan te vallen als Aristide niet zou opstappen. Terwijl het geweld van zijn aanhangers vrijdag steeds heftiger werd, verloor de president ook de steun van Frankrijk en de Verenigde Staten.

Volgens buitenlandse diplomaten was Port-au-Prince na het vertrek van Aristide ten prooi gevallen aan complete anarchie. Er werd op grote schaal geplunderd en op verscheidene plaatsen werd geschoten. Onduidelijk was hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Tegelijkertijd werd een eerste groep opstandelingen in de hoofdstad gesignaleerd.

De berichten over de plannen van de rebellen waren tegenstrijdig. Leider Guy Philippe verklaarde in een interview van plan te zijn zondagavond of maandag Port-au-Prince binnen te trekken. Maar in een ander vraaggesprek zei hij de wapens te zullen neerleggen indien een internationale vredesmacht de orde herstelt.

Canada weersprak dat Canadese militairen het vliegveld van Port-au-Prince zouden hebben bezet. Op het vliegveld stond wel een aantal militaire toestellen uit Frankrijk, Canada en de VS, maar die zouden slechts dienen voor het evacueren van burgers van die landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden