Vredesmacht Ecomog verdrijft rebellen uit hoofdstad Sierra Leone In Freetown hangt zoete lijkenlucht

Nu de ergste gevechten in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, achter de rug lijken, ontstaat voor het eerst enig zicht op de desperate situatie van de burgerbevolking....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

FREETOWN

Voor velen was het de eerste keer dat zij hun huis uit durfden sinds het begin van de aanval van de rebellen op de hoofdstad, twee weken geleden. De strijd om elke straat heeft Freetown veranderd in een woestenij, vol uitgebrande gebouwen en rottende lijken.

'Ik heb geen idee waar mijn familie en buren zijn gebleven', zegt een vrouw die haar naam liever niet wil noemen. 'En ik zie veel te veel dode lichamen.' Vrachtwagens rijden af en aan om door de hitte reeds in staat van ontbinding verkerende lichamen naar massagraven te vervoeren. Op veel plaatsen in de stad hangt een zoete lijkenlucht.

Sommige inwoners van Freetown hebben hun doden in de eigen achtertuin begraven, omdat ze niet verder van huis durven. In het voornaamste ziekenhuis dreigen patiënten te sterven door gebrek aan zorg. De meeste buitenlandse hulpverleners zijn vorige week uit Sierra Leone geëvacueerd; de lokale artsen waren als gevolg van de gevechten niet in staat naar het ziekenhuis te gaan om patiënten te verzorgen.

In delen van de stad beginnen de elektriciteit en de telefoon weer te functioneren. Hier en daar is het weer mogelijk inkopen te doen op de markt. Voor een beetje rijst en cassave moeten hoge prijzen worden betaald. Kopers en marktkooplui gaan geregeld met elkaar op de vuist.

Militairen van de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog hebben de rebellen, die Freetown op 6 januari binnentrokken, woensdagavond ingesloten. Ecomog begon meteen met een grootscheepse zuiveringsoperatie. Volgens Franse piloten die Ecomog helpen, zijn er nog wel rebellen actief in dorpen ten oosten van Freetown. Maar de Ecomog-leiding verwacht dat de rebellen zich spoedig terugtrekken op de heuvels die een enclave vormen midden in Freetown. Ecomog overweegt deze heuvels te bombarderen en vervolgens uit te kammen.

Hulporganisaties maken zich ernstige zorgen dat de ongeveer één miljoen inwoners van Freetown getroffen zullen worden door hongersnood en epidemieën. Hoe langer het duurt voordat hulpgoederen van buiten de getroffen bevolking kunnen bereiken, hoe ernstiger dit gevaar wordt.

Schepen met noodrantsoenen en medicijnen aan boord hebben het tot nu toe niet gewaagd koers te zetten naar Freetown. Een schip met aan boord rijst, geschonken door Italië, is in plaats van naar Freetown naar Conakry in Guinee gevaren. Volgens een zegsman is 1800 ton rijst in Conakry gelost. Volgens de West-Afrikaanse vredesmacht eist de kapitein van het schip veiligheidsgaranties, alvorens hij bereid is naar Freetown te varen.

Ecomog heeft de rebellen uit de haven verdreven en bereidt de veilige aankomst van hulpschepen voor. Volgens de commandant van het Britse fregat HMS Norfolk, dat voor de kust bij Freetown ligt, zijn de rebellen bij hun aftocht als beesten tekeer gegaan. Ontelbare opgezwollen lijken zijn langs het schip naar open zee gedreven. 'In veel gevallen zijn de lichamen verminkt. Wie zich verzette tegen de rebellen, werd zijn armen en handen afgehakt', aldus commandant Bruce Williams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden