Vredesmacht: christenmilities vijand

De Afrikaanse vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek openen de aanval op de Anti-Balaka-leden. Deze vallen niet alleen moslimburgers aan, maar ook buitenlandse hulptroepen.

NAIROBI - Christelijke milities in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), de zogeheten Anti-Balaka, zijn de 'vijanden' van regionale Afrikaanse vredessoldaten in het land 'en zullen als zodanig worden behandeld'. Dat heeft het hoofd van Misca, de Afrikaanse vredesmissie, woensdag gezegd.


Volgens de Congolese generaal Jean-Marie Mokoko van Misca, de vredesmissie die ruim vijfduizend militairen telt, zijn leden van de Anti-Balaka niet alleen verantwoordelijk voor aanvallen op moslimburgers in CAR, maar schieten zij ook op Afrikaanse vredessoldaten, die samen met Franse militairen pogen de rust in het land te herstellen.


Afgelopen maandag kwam in de zuidelijke stad Boali een Congolese vredessoldaat om door geweervuur, afkomstig van de Anti-Balaka-militie. Bij de gevechten die daarop volgden, doodden Afrikaanse militairen zeker twaalf leden van de christenmilitie.


Zes weken geleden verklaarde de interimpresident van CAR, Cathérine Samba-Panza, ook al de oorlog aan de Anti-Balaka. De milities zeggen dat zij wraak nemen op leden van de grotendeels islamitische rebellengroep Séléka, die een jaar geleden de macht greep in CAR, maar in december uit de hoofdstad is verdreven. In de praktijk richten zij hun geweld op ongewapende islamitische burgers.


Noodhulp

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft mogelijk al ruim tienduizend personen het leven gekost. De helft van de bevolking van circa 4,2 miljoen mensen is afhankelijk van noodhulp, zoals voedsel, maar slechts zo'n 20 procent daarvan wordt bereikt. Het moorden gaat door.


Van de ongeveer 700 duizend moslims in CAR zitten naar schatting nog 15 duizend mensen op diverse plekken omsingeld door de christenmilities. In de hoofdstad Bangui vielen door geweld van de Anti-Balaka de afgelopen dagen opnieuw doden, met name in de wijken PK5 en PK12.


De moslims die nog niet zijn gevlucht, bijvoorbeeld naar de buurlanden Kameroen en Tsjaad, verkeren in een 'ondraaglijke' situatie, aldus Peter Bouckaert van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het hoofd van het Internationale Rode Kruis, deze week op bezoek in CAR, spreekt van een 'catastrofale humanitaire situatie'.


Deze week kwam het rapport uit van het bezoek dat Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, onlangs aan het land bracht. Volgens haar worden nog elke dag mensen gedood en moet de internationale gemeenschap 'snel gehoor geven' aan de oproep tot het sturen van een VN-vredesmissie.


De interim-regering van CAR staat zelf vrijwel machteloos, zo bleek Pillay tijdens haar bezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden