Nieuws

Vredesactivist Mient Jan Faber op 81-jarige leeftijd overleden

Vredesactivist Mient Jan Faber is zondag overleden, meldt vredesorganisatie Pax. Mient Jan Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren tachtig.

Redactie
Mient Jan Faber was een Nederlands vredesactivist die vooral bekend stond als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en wiskundige.  Beeld
Mient Jan Faber was een Nederlands vredesactivist die vooral bekend stond als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en wiskundige.

Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, zo meldt Pax.

Vredesactivist Faber was ruim twintig jaar het gezicht van het IKV, een samenwerkingsverband van kerken die een actieve vredespolitiek voorstaan. Hij vergaarde grote bekendheid met zijn verzet tegen atoomwapens in de jaren tachtig, zijn bemoeienis met de slachtoffers van de massamoord in Srebrenica en zijn opmerkelijke steun aan de Amerikaans-Britse inval in Irak.

Faber promoveerde in 1974 in de wiskunde. Sinds de oprichting van het IKV in 1983 is hij daar tot in 2003 algemeen secretaris en woordvoerder geweest. Hij schreef een boek over Srebrenica: De genocide die niet werd voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden