Vredenburg krimpt zodat vermaaksindustrie kan groeien

UTRECHT Het Vredenburg wordt kleiner. Het plein moet gedeeltelijk plaatsmaken voor nieuwe winkels en voor de uitbreiding van het huidge Muziekcentrum tot een groot 'muziekpaleis' waarin ook poppodium Tivoli een plek krijgt....

Het uitgaansleven in het stationsgebied krijgt een impuls door de bouw van een grote bioscoop en de uitbreiding van het aantal horecagelegenheden. De buurt zal per saldo minder groen worden. Aan de andere kant van het spoor mogen gebouwen de verrijzen die de hoogte van de Domtoren (112 meter) evenaren.

Dit zijn de meest in het oog lopende kenmerken van het bestemmingsplan voor het Utrechtse stationsgebied dat deze week is gepresenteerd.

Tijdens een inspraakavond over het stationsgebied, die deze week werd belegd, hadden de aanwezigen vooral kritiek op het dreigende gebrek aan groen. Zo voorzien de plannen in bebouwing van het Smakkelaarsveld.

Wethouder Walther Lenting, verantwoordelijk voor het stationsgebied, zei dat in het plan was gekozen voor 'slim, stedelijk groen'. Als voorbeeld noemde hij 'een bankje met wat coniferen er omheen'. Hij wees erop dat het Smakkelaarsveld nu dan wel groen en open is, maar dat behalve verslaafden niemand er voor zijn plezier verblijft.

Volgens een aantal aanwezigen is het huidige plan in strijd met de optie waarvoor de meerderheid van de Utrechters zich vorig jaar per referendum heeft uitgesproken. In deze zogenoemde Visie A domineerden laagbouw, ruimte en groen.

Een ander wees de wethouder erop dat de Catharijnesingel na zijn ontsluiting lang niet zo breed zal zijn als in zijn oorspronkelijke staat. 'Dit is meer een Catharijnebak dan een Catharijnesingel.'

Andere buurtbewoners hadden bezwaar tegen de voorziene groei van het aantal discotheken, café's en bioscopen. Zij vroegen zich af of Utrecht niet te klein is voor zoveel voorzieningen. Na de burgers, gemeenteraadsleden en provinciebestuurders te hebben gehoord, zal het college van B & W volgend jaar het definitieve bestemmingsplan vaststellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden