Vrede Noord-Oeganda 'binnen een maand'

JUBA (ANP) - Een alomvattend vredesakkoord voor het conflict in Noord-Uganda ligt binnen handbereik. Binnen een maand kan er overeenstemming bereikt zijn, verklaarden vertegenwoordigers van de Ugandese regering en een woordvoerder van de rebellengroep Leger van de Heer (LRA) vrijdag tegen het ANP.

De vredesonderhandelingen zijn woensdag van start gegaan in de Zuid-Sudanese stad Juba. Ze hadden ruim een half jaar stilgelegen zodat de regering en onderhandelaars van de rebellen een rondgang konden maken langs vluchtelingenkampen in Noord-Uganda, om de mening van de bevolking aan te horen.

Het voorlopige staakt-het-vuren, dat al sinds medio 2006 van kracht is en geregeld verlengd wordt, is wederom verlengd. ,,Ik denk dat we de vredesonderhandelingen deze maand kunnen afronden'', zegt Krispus Ayena Odongo namens het Leger van de Heer. Uganda's minister van Binnenlandse Zaken Ruhakana Ruganda: ,,We hopen dat dit de laatste onderhandelingsronde is.''

Kindsoldaten

Het conflict in Noord-Uganda duurt al ruim 21 jaar en heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Tienduizenden kinderen zijn door het Leger van de Heer ontvoerd en als kindsoldaten ingezet, terwijl ruim een miljoen mensen in Noord-Uganda in vluchtelingenkampen leven. Leider van het Leger van de Heer is de beruchte Joseph Kony, tegen wie een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag loopt.

Het LRA beschuldigt het ICC ervan de vrede in Uganda te blokkeren. De rebellen zeggen een deal te hebben met de Ugandese regering over berechting van LRA-verdachten door Ugandese rechters, maar dan zal het ICC moeten afzien van vervolging van de rebellen. De vredesonderhandelingen tussen de LRA en Kampala leggen steeds meer druk op het hof. Dat zal evenwel nooit akkoord gaan met het intrekken van de arrestatiebevelen als niet volledig zeker is dat schuldigen in Uganda ook bestraft zullen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden