Vrede Nepal na akkoord met verzet

De Nepalese regering en communistische rebellen hebben dinsdag een historisch vredesakkoord gesloten dat een einde maakt aan de tien jaar oude burgeroorlog....

AP en Reuters

Het akkoord, dat het voorlopige staakt-het-vuren van een halfjaar geleden omzet in een permanente wapenstilstand, komt een dag na een vernietigend onderzoek over de betrokkenheid van koning Gyanendra bij het bloedig neerslaan van demonstraties in april.

De Nepalese vorst, die volgens de onderzoekscommissie moet worden gestraft voor zijn rol, komt door het akkoord nog verder in de verdrukking. Een van de opmerkelijke punten van het akkoord is namelijk dat de bezittingen van Gyanendra in beslag worden genomen. De rebellen vechten al sinds 1996 voor afschaffing van de ruim tweehonderd jaar oude monarchie.

‘Dit is een nederlaag voor diegenen die het volk willen uitbuiten’, zei rebellenleider Prachanda na ondertekening van de overeenkomst met premier Girija Koirala. Het tweetal werd in Kathmandu toegejuicht door honderden aanhangers. Inwoners van de hoofdstad staken kaarsen aan voor hun huizen om het einde van de opstand te vieren die dertienduizend Nepalezen het leven kostte.

De rebellen en de regering sloten eerder deze maand al een principe-overeenkomst over belangrijke kwesties als de ontwapening van de maoïsten en hun toetreding tot een overgangsregering. De maoïsten zullen uiterlijk 26 november toetreden tot een interim-parlement en de interim-regering.

In juni volgend jaar moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden. Krachtens het akkoord zullen de rebellen van de Communistische Partij Nepal zich verzamelen in 28 kampen. Hun wapens worden onder VN-toezicht opgeslagen. Het leger zal zich terugtrekken in de kazernes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden