Vragen

'Waar zijn de weerbare mannen?' Bij het UCK (een organisatie die wij hier als terroristisch zouden omschrijven) of wachtend op het UCK (de Volkskrant, 10 mei)....

DE RILLAND Hans Braak

'Waar zijn de massagraven?' Weet niemand, maar als ze al zouden bestaan, zouden we ermee overspoeld worden op CNN. Het excuus dat het tonen van beelden Milosevic in de kaart zou spelen, is nogal magertjes, gezien de internationale roep om duidelijkheid.

'Maar je ziet toch de beelden van de vluchtelingen?' Die zie ik, ik voel erg met de mensen mee, en vraag me af of er dan echt niemand van de internationale intelligentsia een en ander kon voorzien als zogenaamde 'Balkan-kenner'. Waarbij ik, getrouwd met een Servische (spreek de taal vloeiend) mijn directe omgeving al in oktober van dit 'fenomeen' op de hoogte heb gesteld. Er geldt in deze regio, ook onder Kosovaren, het principe 'oog om oog, tand om tand'.

Ik kan nog even doorgaan. Onvermeld zijn de missers die we door de propagandazender van Milosevic dagelijks voorgezet krijgen via de satelliet (overigens bevestigd door vrienden, kennissen, bekenden ter plaatse) en bij geen enkele zender worden getoond. De halsstarrigheid van het Servische volk (dat drie jaar geleden de straat opging, zonder steun van 't heilige Westen), dat ook internationale hulp nodig heeft omdat de NAVO zijn fabrieken voor conserven, medicijnen et cetera als strategische objecten beschouwt en platbombardeert. Nee, hier horen we niets over. Het is een schone oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden