Vragen

'WAAROM zou een praktiserend homoseksueel beter zijn dan een dief?', vroeg het Kamerlid Leen van Dijke zich indertijd af...

Jan Blokker

Interessante vraag.

Zo schijnen er in de vroege Middeleeuwen theologanten te zijn geweest die lang met elkaar discussieerden over de vraag hoeveel God woog. Ook interessant. Er was alleen een zeker risico mee verbonden. Als de Kerk er achter kwam dat je je zulke dingen afvroeg kon je op een proces rekenen, en dat eindigde bijna altijd op de brandstapel.

Van Dijke dreigde voor zijn vraag te moeten boeten met driehonderd gulden, dus dat viel mee. In beroep en door de Hoge Raad werd hij zelfs vrijgesproken, en ofschoon hij meteen z'n excuses had aangeboden (waarvoor eigenlijk?) zou hij het, strikt juridisch gezien, morgen wéér kunnen vragen.

Zoals Gerard Reve, in 1968 definitief vrijgepleit van alle schuld aan smalende godslastering, morgen weer mag schrijven hoe Onze Lieve Heer in de gedaante van een muisgrijze Ezel op een keer aanbelde, en hij Hem 'na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezat'.

Nederland kent een mild strafklimaat.

Is homoseksualiteit een besmettelijke ziekte die schadelijk is voor de samenleving, omdat ze kan leiden tot het uitsterven van de menselijke soort?

Een vraag in de categorie Heeft Allah Zich Ooit Geschoren?: voor de achtergeblevenen onder ons.

Schattig dus om te horen dat de Amsterdamse VVD-wethouder Geert Dales samen met moslims een tocht langs homocafés in de stad wil organiseren. Ik neem aan dat hij de geloofsgenoten van imam El Moumni wil bewijzen dat ze daar rustig een glas kunnen drinken zonder zelf meteen ziek te worden - Van Boxtel-aanpak als het ware, die moet dienen tot verzoening van alle seksuele en religieuze varianten in een Leefbaar Nederland.

Altijd beter dan wat het OM wil: kijken of ze de malloot uit Rotterdam strafrechtelijk kunnen vervolgen wegens discriminatie.

Wat heeft justitie in godsnaam in de moskee te zoeken, tenzij ze het sterke vermoeden zouden hebben dat Bin Laden daar ondergedoken zit?

Maar zelfs dan.

De Amerikanen kunnen van Nederland wel een paar F-16's vragen om mee te helpen schieten in Afghanistan, maar als wij het ethischer vinden om er alleen maar mee te fotograferen, dan wordt er alleen maar mee gefotografeerd. Vraag en aanbod tenslotte. Of zoals de om zijn transparantie beroemde Wim Kok het uitdrukte (nadat zijn minister van Defensie er in de Tweede Kamer doorzichtig om had staan liegen): 'Wij hebben ze niet ongevraagd aangeboden.' Dus als wij Bin Laden in huis hebben, hoeven we hem niet ongevraagd aan te bieden.

Hoe die vervolging van El Moumni afloopt kunnen we intussen uittekenen.

Eerst zal het OM een paar telefoongesprekken met zijn advocate afluisteren. Dan zoeken ze een kroongetuige die zelfs door een minder soort Spong wordt ontmaskerd als een oplichter. Misschien maken ze een hoop tamtam aan het eind waarvan de rechter de klacht niet ontvankelijk verklaart. Of anders komen, ze - zonder de minister in te lichten - met de imam een schikking van driehonderd gulden overeen waarvan Korthals achteraf verzekert dat dat, gezien ook de kwestie-Van Dijke, het hoogst haalbare was, los van de mogelijkheid dat El Moumni zou zijn veroordeeld tot vijftig uur glazenwassen in een christelijk verzorgingstehuis.

Zijnsvragen - daar zijn we eeuwenlang goed in geweest.

Maar nog beter zijn we er al die tijd in geslaagd om er moreel, juridisch en theologisch omheen te draaien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden