Vragen, veel vragen

Bijna dagelijks komen er nog verzoeken binnen van wandelaars en fietsers die advies willen hebben bij de aanschaf van een reisgids....

Om te beginnen over Ibiza. Cultuurzoekers worden redelijk bediend met het Reishandboek Ibiza en Formentera van Elmar (fl 27,50). Het biedt daarnaast voldoende praktische informatie, zegt Klaas Zandvliet uit Leiden. Uit de gids blijkt Formentera zich beter te lenen voor fietstochten. De beste kaart is de Kompass nr. 239, schaal 1:50.000 (fl 19,75). Voor wandelen op Corsica, zegt hij, is er maar één Nederlandstalige gids: die van Sunflower, met 25 dagwandelingen en tien autotochten (fl 32,95).

Leon Receveur van De Noorderzon in Arnhem adviseert voor Midden-Italië en Corsica de gelijknamige SNP Natuurwandelgids aan (fl 33,90), de Sunflower Wegwijzer Corsica (fl 32,95) en de ANWB Wandelgids Toscane (fl 26,95). De laatste beschrijft ook meerdaagse routes. Voor fietsers is er Carto Studio met Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome, deel 3 (fl 35). Die bevat onder meer de beschrijving van een rondreis in Toscane en Umbrië. Tot slot het fietsgidsje van Kettler, Toskana per Rad (fl 33,90).

Op vragen over Madeira adviseert Ank Szlapka van Jacob van Wijngaarden de Sunflower wandelgids Madeira (fl 32,95), met dagtochten, tijdsindicaties en de dienstregeling van het openbaar vervoer. Een alternatief is de ANWB Wandelgids Madeira (fl 26,95) met dagtochten, overnachtingssuggesties en hoogteprofielen. Als lichtgewicht achtergrondinformatie kan doenen Deltas Madeira, voor flora Sunflowers Madeiraboek (fl 69,50) en als kaarten die van Kompasskaart en Freytag & Berndt (fl 16,85).

Een tip van Harry Berg van Stanley & Livingstone voor wandelaars in Bohemen: vermijd de noordkant van het Lipnomeer. Dat is het 'Playa del Mayo' van Tsjechië, zegt hij.

Het Böhmerwald ligt op de grens van Tsjechië en Duitsland. Het ligt voor de hand de grensoverschrijdende, Duitstalige wandelgidsje te nemen Wandern und Erleben Bayrischerwald/Böhmerwald (fl 41,85) van uitgeverij Bruckmann met dertig wandelingen aan weerskanten van de grens, variërend van 7 tot 36 kilometer. Goede routekaartjes, informatie over bezienswaardigheden en reisinformatie. Mooie wandelkaarten: Freytag & Berndt WKCZ 2 en WKCZ 3, 1:50.000 (fl 15,75).

En dan Namibië. Helaas, zegt Huib Stam van Reisboekwinkel Atlas in Tilburg, een goede en uitgebreide Nederlandstalige gids van Namibië bestaat niet.

Elmar had plannen om een Namibië-gids uit te brengen, maar dat is niets geworden. 'Om in de stemming te komen kan ik het fotoboek van Rebo aanbevelen: groot formaat en de prijs is fl 19.90.' Als reisgids noemt Stam Namibia (fl 49,90) van Insight Guide. 'Een schitterend boek. De foto's zijn mooier dan in het Reboboek en aan de tekst is meer zorg besteed. De beste gids met veel praktische informatie is Namibia Handbook van Footprint.' Binnen een paar weken verschijnt een nieuwe editie (fl 59,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden